Attēls ― «Klīversala»

Rīgas arhitektūras gada balvu nesen ieguvusī daudzdzīvokļu ēkas «River Breeze Residence» atrodas bijušās kuģu būves rūpnīcas teritorijā Klīversalā, ūdeņu ieskāvumā un pilsētas centra tuvumā. Balvas žūrija īpaši izcēlusi līdzsvaru starp privāto un publisko ārtelpu ekskluzīvā un inovatīvā daudzdzīvokļu ēkā.

Ziņas Fold 30. oktobris, 2019

Arhitektu biroja «Didrihsons un Didrihsons» projektētais daudzdzīvokļu nams apvieno brīvstāvošas celtnes un minikvartāla ideju — cilindriskais apjoms slēpj iekšpagalmu, ap kuru izkārtotas kāpņu telpas un guļamistabas. Pret ārējo perimetru vērstajām telpām ir pilnībā stiklotas ārsienas, taču lodžiju gredzens nodrošina zināmu intimitāti, kā arī veido ēkas cilindrisko formu. Pirmajā un otrajā stāvā izvietoti «townhouse» tipa mājokļi ar atsevišķām ieejām un priekšdārziņiem, bet pārējos stāvus aizņem dažādu izmēru un konfigurāciju ekskluzīvi dzīvokļi ar skatiem uz Daugavu, Āgenskalna līci un Vecrīgas panorāmu.

Par spīti stiklotajām fasādēm, «River Breeze Residence» ir energoefektīva un jau ieguvusi galveno balvu konkursā «Ilgtspējīgākais projekts Latvijā 2018» kategorijā «Komercobjekts». Ēkas ilgtspēju nodrošina nepārtrauktais siltumizolācijas slānis, mehāniskās vēdināšanas sistēmas ar siltuma atguvi un pārdomāti konstruktīvie risinājumi.

Klīversalas esošajā apzaļumojumā «River Breeze Residence» ir iegūlusies organiski, saglabājot visus esošos kokus, tostarp ozolu pie vienas no ieejām. Ēka nākotnē kļūs tikai zaļāka — uz tās jumta iestādīts plašs gaisa dārzs, bet priekšdārziņu stādījumiem vēl krietni jāpaaugas, lai pirmā stāva terases norobežotu no apkārtējās teritorijas. Ar pagalma apstādījumiem paredzēts dabu ienest arī minikvartāla kodolā, un cerams, ka arī plašās lodžijas tiks apzaļumotas, kad ēkas dzīvokļi tiks izpārdoti un to iemītnieki tajos būs iedzīvojušies. Labiekārtojuma izveidē piesaistīta ainavu projektēšanas darbnīca «Alps», ainavu arhitekti Helēna Gūtmane un Māris Bušs, kā arī arboristu un dārznieku studija «Labie koki».

Turpmākajās kārtās apkārtējo teritoriju plānots attīstīt, atjaunojot veco molu. Nākotnē Klīversalā paredzēts turpināt dzīvojamo apbūvi, gar Daugavu izveidot promenādi, parkus un laivu piestātni.