Krišjānis Grīnbergs. Foto — Laine Rūdolfa.

Zīmolu «Karl Walter Tools» no nelielas kalēja darbnīcas Cēsu apkaimē vada Krišjānis Grīnbergs. Arodu apguvis pašmācības ceļā, skatoties Youtube un lasot par metalurģiju, Krišjānis savus nažus tagad izgatavo ne tikai Latvijas šefpavāriem, ceļotājiem un medniekiem, bet sūta arī uz Skandināviju, Rietumeiropu un ASV.

Ziņas Fold 27. novembris, 2019

Krišjānim nažu veidošana sākusies kā hobijs, kas ļāva atslēgties no ikdienas saspringtā skrējiena. «Pirmā iedvesma radās, noskatoties YouTube klipu, kur kāds poļu izcelsmes vīrietis lauzītā angļu valodā stāstīja un rādīja, kā uztaisīt nazi ar primitīviem instrumentiem savā šķūnītī. Tad nu arī aizgāju uz savu šķūnīti. Uztaisīju. Sanāca ne pārāk estētisks un praktisks. Un tomēr bija sajūta, ka varu uztaisīt labāku,» par pirmajiem soļiem nažu izgatavošanā stāsta Krišjānis.

Viņš savu arodu izkopis, lasot grāmatas par metalurģiju, dizainu un citiem nažu izgatavošanā iesaistītiem procesiem, konsultējoties ar nozares ekspertiem ārzemēs un pārbaudot iegūtās zināšanas praksē. Lielāko daļu no ražošanas iekārtām — arī ēzi un smēdi — Krišjānis uzbūvējis pats.

«Zīmols «Karl Walter Tools» dzima dažus gadus vēlāk, kad, viesojoties pie vecmāmiņas, uzzināju, ka mans vecvectēvs savā laikā bijis labs kalējs. Viņš kalis cirvjus un citus instrumentus. Viņa vārds bija Kārlis Valters, tādēļ arī izlēmu savu zīmolu nosaukt viņam par godu, simboliski turpinot viņa iesākto,» stāsta Krišjānis.

Nažu dizainā Krišjānis iedvesmojas no tradicionālajiem japāņu nažiem, arī no skandināvu dizaina tīrības un atturības. Krāsu kombinācijas bieži tiek aizgūtas no dabā redzamā: «Ik pa laikam uztaisu kādu nazi, kura rokturis pēc krāsu salikumiem un proporcijām ir pilnīgi nošpikots no kāda putna, piemēram, strazda vai flamingo.»

Krišjānis pasūta augstvērtīgus tēraudus no Vācijas, Zviedrijas un Japānas un lieto neierastus rokturu materiālus — mamuta žokļu fosilijas no Krievijas taigas, fosilos ozolus no Daugavas dzīlēm, tropiskos Āfrikas un Dienvidamerikas kokus.

Daļa «Karl Walter Tools» tiek kalti, pēc tam slīpēti, rūdīti, slīpēti vēlreiz, asināti un tad apvienoti ar rokturi. Tomēr lielākā daļa no nerūsējošiem supertēraudiem tiek slīpēti no konkrēta biezuma loksnēm, lai tiktu saglabāts materiāla augstais potenciāls uz nodilumizturību, izlaižot kalšanas procesu. Kopš pagājušā gada papildus digitāli kontrolējamai krāsnij ar ļoti precīzām rūdīšanas temperatūrām Krišjānis rūdīšanā izmanto šķidrā slāpekļa vannu, kas uzlabo nažu veiktspēju.

«Man patīk, ka ir iespēja strādāt tik ļoti personīgi ar katru klientu. Ja, sākotnēji kopīgi vienojoties, mēs uztaisām tiešām foršu nazi, tad pēc laika, ar to iepazīstoties, darbojoties un to lietojot, cilvēkam veidojas citi kritēriji, ieradumi, un ir iespēja nazi pielāgot, pārveidot, uzlabot.  Tā ir pievienotā vērtība, kuru rūpnieciskajā ražošanā grūti iegūt. Ir autors, pie kura vari atgriezties. Ir iespēja «kopradīt»,» Krišjānis komentē sadarbību ar saviem klientiem.

«Karl Walter Tools» piedāvā arī nažu izgatavošanas meistarklases, savukārt pašus nažus iespējams apskatīt, pasūtīt un iegādāties Etsy veikalā vai Instagram platformā.