Attēls — «H2E»

Dizaina birojā «H2E» izveidots zīmols Āraišu ezerpils arheoloģiskā parka apmeklētāju centram. Vizuālajā risinājumā atklājas Āraišu ezerpils atklājēja un rekonstrukcijas aizsācēja arheologa Jāņa Apala sacītais: «Manā mūžā ir bijis tikai viens sapnis — augšām celt Āraišu ezerpili!» Sekojot viņa vīzijai un neatlaidīgam darbam rekonstruēt noslēpumaino ezerpili, tās vizuālā identitāte veidota kā lēnām atmirdzošs sapnis, kas izcelts no nezināmā.

Ziņas Fold 19. decembris, 2019

Āraišu arheoloģisko parku veido 9.–10. gadsimta seno latgaļu nocietināta dzīvesvieta — ezerpils un tās rekonstrukcija, 14.–17. gadsimta viduslaiku pilsdrupas, kā arī akmens un bronzas laikmeta mājokļu ideālrekonstrukcijas, kas atrodas Āraišu ezera krastā netālu no Cēsīm. Īpašu noskaņu Āraišu ezerpilī rada ūdens klātbūtne.

 

Vizuālajā identitātē ietvertas ezera ainavā gūtās sajūtas un stāsts par ezerpils izcelšanu no ūdens dzīlēm kā noslēpuma atklājums. Konceptuāli tie attēloti kā tikko nojaušams, bet paliekošs nospiedums. Tajā apvienots ūdens plūdums un laika ritējums, kas parāda unikālās vietas daudzslāņainību.

 

Krāsu izvēli noteikuši ezerpils apkārtnē dominējošie siltie zemes toņi — izmantots piesātināti sarkanbrūns, vara un silti pelēks, laika ietekmē izbalējuša koka tonis. Koks, māls un zeme pauž stāstu par vietas pirmatnējo patiesumu, kas, nogludināta ar laika patinu, atklājas kā vērtība un pārsteigums.

 

Gluži kā sena rūna vai nospiedums māla traukā, grafiskajā zīmē burtu formas ir vietām izdzisušas. Robustais un niansētais burtveidols ir vēstures mantojuma paudējs un vienlaicīgi mūsdienīgs skatījums uz to. Tas runā izteiksmīgi, vietām burtu zīmes nogludinot, vietām asi atzīmējot.

 

2020. gada vasaras sākumā Āraišos plānots atvērt ekspozīciju par ezerpili un tās atklājēju, arheologu Jāni Apalu. Ekspozīcijas stratēģiju, koncepciju un dizainu veido dizaina biroja «H2E» komanda, lai ar teiksmaino vietu jau drīz jaunā formātā iepazīstinātu apmeklētājus.