Elīnas Siliņas apģērbu kolekcija «Sallijai». Jēras festivāla publicitātes foto

Starp prestižā Jēras (Hyères) festivāla modes konkursa desmit finālistiem šogad iekļuvušas divas latviešu dizaineres: Laima Jurča ar kolekciju «Collective Blanket», kas tapusi sadarbībā ar mākslinieci Martu Veinbergu, un Elīna Siliņa ar kolekciju «Sallijai». Starptautiskā modes, fotogrāfijas un modes aksesuāru festivāla konkursu uzvarētāji tiks noskaidroti šī gada oktobrī un saņems 20 000 eiro grantu, kā arī iespēju sadarboties ar modes namu «Chanel».

Ziņas Paula Gāgane 9. aprīlis, 2021

Jēras festivāls ir viens no vecākajiem modes konkursiem, kas atbalsta nozares jaunos profesionāļus. Kopš konkursa aizsākuma 1986. gadā latviešu dizaineri konkursā nominēti sešas reizes — iepriekš finālistu vidū pabijuši modes mākslinieki Rolands Pēterkops un Mārīte Mastiņa–Pēterkopa («Mareunrol’s»), kas 2009. gadā festivālā plūca uzvaras laurus, Agnese Narņicka («One Wolf»), Tomass Bērziņš («Victoria/Tomas») un Dita Enikova.

Laimas Jurčas un Martas Veinbergas kolekcija «Collective Blanket»

Dizaineres Laimas Jurčas un mākslinieces Martas Veinbergas kolekcijas «Collective Blanket» pamatā ir «upcycling» ideja. Šoreiz jaunā produktā — apģērbu kolekcijā — tiek pārradīts esoša mākslas darba vizuālais un saturiskais materiāls, tādējādi ļaujot tam sasniegt plašāku auditoriju. Kolekcijas grafiskās identitātes pamatā ir Martas Veinbergas gleznas, kas veidotas no veikalu akciju uzlīmēm un vēsta par mūsdienu cilvēka nepiepildītajiem sapņiem. Kolekcija ataino utopisku divu laikmetu savienojumu, kas izpaužas kā reklāmiskās, triviālās uzlīmju estētikas krustojums ar padomju reminiscencēm apģērbu siluetos. Padomiskuma klātbūtne šeit simbolizē arī ilgošanās ideju. Apģērbu izgatavoti no digitāli apdrukātiem audumiem, bet kā aksesuāri izmantotas ar akciju uzlīmēm noformētas padomju laika ķiveres.

 

Laima Jurča atklāj, ka kolekciju konkursam abas mākslinieces pieteikušas, jo vēlējušās dot iespēju tai sevi pierādīt. Gatavojot pieteikumu konkursam, galvenais bijis panākt rezultātu, kas pašas apmierina, un, apzinoties spēcīgo konkurenci, lielas cerības uz iekļūšanu finālā viņas nav lolojušas. Dizainere atzīst: «Izdzirdot savu vārdu finālistu vidū, emocijas bija neaprakstāmas.» Šobrīd abas mākslinieces gatavas Jēras festivāla piedzīvojumam un nepacietīgi gaida fināla skati oktobrī.

Elīnas Siliņas kolekcija «Sallijai»

Kolekcijas «Sallijai» vizuālo identitāti caurstrāvo plūstošas līnijas savienojumā ar dekonstruētiem astoņdesmito gadu modes elementiem un rokdarbiem. Tās tapšanā dizainere Elīna Siliņa izmantojusi dziju no vecmāmiņas skapja, kā arī materiālus no ražošanas pārpalikumiem un lietoto preču veikaliem. Elīna par kolekcijas iedvesmas avotu stāsta: «Mana bērnība nav iedomājama bez amerikāņu seriāla «Hameleonu rotaļas». Tas bija kā fons, uz kura notika visas manas ģimenes ikdienas nodarbes. Atminos, kā adīju un sapņoju kļūt par modes dizaineri tāpat kā Sallija Spektra. Sallija bija spilgta un krāsaina personība, kas man atgādināja manu allaž krāsaini un krāšņi ģērbto mammu. Šī kolekcija ir veltījums manai brīnišķīgajai mamma Daigai un mūžam mirdzošajai Sallijai. Šīs sievietes mani vienmēr iedvesmo un iedrošina sekot saviem sapņiem.»

 

Dizainere atzīst, ka par dalību festivālā sapņojusi jau sen, kopš «Mareunrol’s» piedalīšanās 2009. gadā. Iekļūšanu finālā viņa uzskata par lielu pagodinājumu. «Šī iespēja sevi parādīt pasaulei man nozīmē ārkārtīgi daudz, un jūtos, ka durvis uz manu mērķu sasniegšanu sāk vērties vaļā aizvien plašāk,» stāsta Elīna. Viņa ir gandarīta, ka Jēras festivālā īpašs uzsvars tiek likt uz modes ilgtspēju, jo tajā balstās arī viņas mākslinieciskā valoda.

36. Jēras starptautiskais modes, fotogrāfijas un modes aksesuāru festivāls notiks laikā no 2021. gada 14. oktobra līdz 17. oktobrim, bet izstādes būs atvērtas publikai līdz 2022. gada janvārim.