Foto — Arta Raituma

Aicinot veidot suņiem draudzīgāku pilsētvidi, jaunā dizainere Monta Kate Zviedre radījusi projektu «Suņu spots». Pop–up pietura atvieglo dzīvi suņu saimniekiem, nodošinot iespēju viņu mīluļiem ērti nokārtot savas dabiskās vajadzības. Savukārt projekta interneta vietne aicina uz diskusiju par četrkājaino draugu vietu pilsētā un problēmām, ar ko nākas saskarties to īpašniekiem.

Ziņas Fold 7. maijs, 2021

«Suņu spots» ir Montas Kates Zviedres maģistra darbs Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA). Pētot to, cik draudzīga suņiem ir Rīgas pilsētvide, Monta atklāja, ka liela daļa aptaujāto suņu saimnieku sastopas ar dažādām neērtībām. Visbiežāk minēts atkritumu urnu un zāles pleķīšu trūkums, nepietiekams suņu parku skaits, kā arī maisiņu nepieejamība publiskās vietās. Saimnieki nereti saskaras ar diskomfortu, meklējot piemērotāko vietu, uz kuru vest savu mīluli ikdienas darīšanās vai garākā pastaigā. Par vides labiekārtošanas nepieciešamību šim mērķim liecina arī iedzīvotāju uzsāktās iniciatīvas dažādās Rīgas apkaimēs, piemēram, Ķengaragā, Purvciemā un Imantā, kur tiek aktualizēts jautājums par suņiem draudzīgas vides iekārtošanu.

 

Dizainere atklāj, ka šī tēma viņai ir nozīmīga arī personiski: «Mans suns Vinnijs Pūks man nāk līdzi it visur, kur vien var un drīkst, jo viņs ir mana ģimene un mans labākais draugs, un arī es kā suņa saimniece pilsētā esmu saskārusies ar dažādām vides nepieejamības problēmām un izjūtu to katru dienu, ejot pastaigā ar savu mīluli.»

«Suņu spots» komunikācijas dizaina projekts sastāv no divām daļām — suņu pieturas un mājaslapas, kurā dzīvnieku saimnieki aicināti dalīties pieredzē un apmainīties viedokļiem. Savukārt pats vides objekts radīts ar mērķi nodrošināt pamatlietas, kas padara pilsētas telpu suņiem draudzīgu, tādā veidā risinot ne vien praktisku nepieciešamību, bet arī akcentējot labiekārtotas vides priekšrocības.

 

Suņu pieturas apakšējā daļa un stabs domāti suņu dabisko vajadzību nokārtošanai, savukārt augšējā daļa — maisiņu dispensers un miskaste izkārnījumu izmešanai — veidota suņu saimnieku ērtībai. Lai objekts būtu pilsētvidē viegli pamanāms, kā arī lai apslēptu suņu atstātās pēdas, par pamata krāsu izvēlēta dzeltenā. Iedvesmojoties no urbānās vides un ceļa zīmēm, ko nereti izraibinājušas uzlīmes un dažādi uzraksti, objektu rotā krāsaini ziņojumi.

 

Montai bijis svarīgi veidot draudzīgu un atvērtu komunikāciju, kas atspoguļo suņu labvēlīgo, bet reizēm nerātno dabu. «Domājot par to, kas suns ir cilvēkam — draugs, ģimenes loceklis, kompanjons, mīlulis, rotaļu biedrs, dažkārt palīgs vai palaidnis, — man bija svarīgi savā darbā saglabāt šīs «suniskās» īpašības,» par projekta vizuālā tēla iedvesmas avotu stāsta Monta. Uz pieturas uzlīmēm esošie vēstījumi aicina cilvēkus, kas sastapuši «Suņu spotu» uz ielas, doties uz projekta tīmekļa vietni un pastāstīt, ko viņiem nozīmē suņiem draudzīga pilsētvide.

Projekta lielākais izaicinājums bijis izveidot risinājumu, kas būtu pietiekoši praktisks, ilgtspējīgs un stabils, lai to varētu izmantot suņu īpašnieki un paši suņi, kā arī gana mobils, lai to varētu parocīgi novietot un pārbaudīt dažādās pilsētas vietās. Suņu pieturas metāla konstrukcija ir viegli saliekama un izjaucama, bet laukumiņam izvēlētais segums ir suņiem draudzīgs, kā arī viegli utilizējams.

 

Pētījuma laikā dizainere sadarbojās ar biedrību «Suns ar misiju», kas realizē dažādus sociālos projektus, un dzima ideja «Suņu spotu» testēt Pārdaugavā, kur ir maz suņiem paredzētu labiekārtojumu. Pietura, parādoties dažādās Pārdaugavas vietās, lielākoties izsaukusi pozitīvu garāmgājēju — gar to ar suņiem, gan bez — attieksmi, liecinot par pilsētas iedzīvotāju vēlmi padarīt vidi mūsu mīluļiem draudzīgāku.

 

«Suņu spots» ir LMA Funkcionālā dizaina apakšnozares studentes Montas Kates Zviedres maģistra darbs. Maģistra darba vadītājs ir dizainers un LMA lektors Matīss Zvaigzne. Uzzināt vairāk par projektu, kā arī izteikt savu viedokli par suņiem draudzīgiem pilsētvides risinājumiem iespējams projekta mājaslapā.