Attēls — Alise Jēkabsone

Noslēdzot maģistra studijas Latvijas Mākslas akadēmijas Funkcionālā dizaina apakšnozarē, Alise Jēkabsone izstrādājusi koncepciju produktam, kas mikroaļģes izmanto iekštelpu gaisa kvalitātes uzlabošanai. Mikroaļģu fotobioreaktors «MAG» efektīvi absorbē oglekļa dioksīdu, turklāt tas iecerēts arī kā gaisa kvalitātes vēstnesis. Izvietojot iekārtas skolās, jaunā dizainere vēlas iedvesmot bērnus rūpēties par apkārtējo vidi un apzināties gaisa kvalitātes nozīmi.

Ziņas Paula Gāgane 3. augusts, 2021

«MAG» fotobioreaktors iecerēts kā dabiska iekštelpu gaisa attīrīšanas sistēma, kas darbojas, mikroaļģēm fotosintēzes procesā absorbējot oglekļa dioksīdu un izdalot skābekli. Tās ir viens no ātrāk augošajiem organismiem uz zemes — mikroaļģu apjoms divkāršojas 24–48 stundu laikā, un tās akumulē oglekļa dioksīdu efektīvāk nekā sauszemes augi. «MAG» gaisa attīrīšanas iekārtu veido caurspīdīgi maināmi konteineri, kuros tiek kultivētas mikroaļģes. Tās ar uzturvielām apgādā trauka centrā izvietotais barošanas bloks. Viena šāda iekārta paredzēta vidējai klases telpai, kurā uzturas līdz trīsdesmit cilvēku. Pateicoties augstumā regulējamam balstam, fotobioreaktoru iespējams izvietot dažādas konfigurācijas telpās. Sistēma papildināta ar sensoru, kas ar krāsainu gaismas signālu palīdzību norāda uz oglekļa koncentrāciju gaisā.

 

Alise atklāj, ka, jau uzsākot studijas LMA, viņu interesējis risināt tieši gaisa kvalitātes jautājumus: «Mani personīgi tas ļoti satrauca. Strādāju no mājām Rīgas centrā aptuveni divus gadus, un jutu, īpaši vasarās, cik neiespējami telpu izvēdināt. Kā un vai tas ietekmē manu veselību ilgtermiņā? Kā tas ietekmē manu produktivitāti? Kā un vai iekštelpas gaisa kvalitāti varētu uzlabot, neaiztiekot telpas arhitektūru un nemainot lokāciju?» Tolaik jaunā dizainere uzzinājusi par mikroaļģu unikālajām īpašībām, tāpēc nolēmusi piedāvāt risinājumu, kas tās izmanto, vēl nezinot, vai tas būs produkts vai drīzāk zināšanu kopums.

Paralēli Alise veica izpēti par gaisa kvalitātes nozīmi produktivitātes, īstermiņa un ilgtermiņa veselības uzturēšanā un saglabāšanā, kā arī ikdienas labsajūtas nodrošināšanā. Atklājies, ka Latvijas skolās 50% gadījumu stundu laikā klasēs ir paaugstināts ogļskābās gāzes līmenis, kas var izraisīt galvassāpes, samazināt spēju koncentrēties, kā arī spēju uztvert un apstrādāt informāciju. «Jaunieši skolās ir tieši tāpēc, lai aktīvi izglītotos, attīstītos, taču ir spiesti laiku pavadīt telpās, kurās tiek negatīvi ietekmētas skolēnu kognitīvās funkcijas,» stāsta Alise. Tā radusies ideja radīt produktu — iekštelpu gaisa kvalitātes vēstnesi skolām: «No viena aspekta, tam būtu jāspēj uzlabot gaisa kvalitāte, absorbējot oglekļa dioksīdu, no otras puses, tas būtu kā informācijas nesējs jaunajai paaudzei par iekštelpu gaisa kvalitātes nozīmi ikdienā.»

 

Izstrādājot «MAG» koncepciju, Alise pārdomājusi ne vien iekārtas darbību un veidolu, bet arī pakalpojuma dizainu. Iecerēts, ka klienti «MAG» iekārtas īrēs, un uzņēmums nodrošinās gan to uzstādīšanu, gan ikdienas apkopi. Sensors sūtīs datus «MAG» komandai, informējot par oglekļa dioksīda koncentrāciju telpā un norādot uz nepieciešamo apkopi. Maģistra darbam dizainere izstrādājusi arī mājaslapu, kas kalpo kā komunikācijas platforma, uzrunājot skolas, kas potenciāli būtu gatavas testēt «MAG» savās telpās. Plānots, ka nākošajā mācību gadā trīs mācību iestādēs jau varēs izmēģināt iekārtas prototipu. Šobrīd tā izstrādei tiek meklēta atbilstoša komanda un finansējums.

 

Alises Jēkabsones maģistra darba vadītājs ir dizainers un dizaina studijas «H2E» vadītājs Holgers Elers. Īpašu pateicību Alise vēlas izteikt zinātniecei un uzņēmuma «Spirulina Nord» līdzdibinātājai Agnesei Stundai Zujevai, kas palīdzēja dizainerei kultivēt mikroaļģes un izprast šo augu īpatnības.