Instalācija — Tims Etčelss. Foto — Liene Eicēna

Dažādās neierastās publiskās vietās līdz pat 31. oktobrim aplūkojamas pilsētvides instalācijas «Pateikts neonā. Rīga». Neona vides objekti tapuši sadarbībā starp starptautiski atzīto teātra režisoru, dramaturgu un vizuālo mākslinieku Timu Etčelsu (Tim Etchells) un četriem māksliniekiem no Latvijas — Santu Remeri, Jāni Balodi, Kirilu Ēci un Intu Balodi.

Ziņas Fold 9. septembris, 2021

Tima Etčelsa darbus raksturo interese par valodas pretrunīgo dabu un veidu, kā tā spēj nodot stāstu, ideju vai vizuālu vēstījumu. Izmantojot vienkāršas neonā atveidotas frāzes, Etčelss veido miniatūrus stāstījumus, pārdomu un tuvības brīžus dažādās sabiedriskās vietās. Šovasar Etčelsa tekstveides meistarklašu laikā publiciste Santa Remere, dramaturgs Jānis Balodis un dzejnieki Inta Balode un Kiris Ēcis radīja četrus Rīgas pilsētai un tās iedzīvotājiem veltītus mākslas darbus.

 

Instalāciju «Kad tu šo lasi» Miera ielā 39 veidojis pats Tims Etčelss, aicinot lasītāju reflektēt par pagātni un iztēloties nākotni. ««Kad tu šo lasi» pamatā ir sarunas par Latviju, Rīgu, tās sarežģīto un vienmēr klātesošo vēsturi, kā arī šī brīža situāciju, kas ietiecas nākotnē. Es vēlējos radīt darbu, kas atspoguļotu dinamisko «spriedzi» pilsētā un tās iedzīvotājos, kuriem jāsaskaras ar šo vienlaicīgi līdzās pastāvošo realitāti, un kuriem jāspēj skatīties pagātnē un nākotnē vienlaicīgi,» skaidro autors.

Santa Remere ir izveidojusi Sarkandaugavai veltītu instalāciju, kas atrodas Ganību dambja un Tvaika ielas krustojumā. «Sarkandaugavas kanāls ir vieta, kurai negribas dzīvot vai nākt tuvumā. Bet tā nav bijis vienmēr. Kanālam ir bijusi arī cita loma pilsētas dzīvē — tā kādreiz bija pati Sarkandaugava, kur cilvēki peldējās un brauca ar kuģīšiem un kuras vārdā nosaukts šis pilsētas rajons. Sarkanie burti «Mīļā sirds» zināmā mērā ir brīdinājums, ka vienmēr viss var mainīties — gan uz labo, gan slikto pusi,» komentē Santa.

Jāņa Baloža objekts «Mums ir kaut kas kopīgs» vērojams no «tilta uz nekurieni» Daugavgrīvas ielā 29a, un ir mēģinājums meklēt to, kas mūs jebkādā veidā vieno. Savukārt Kirila Ēča darbs atrodas uz bijušās Bioloģijas fakultātes fasādes Kronvalda bulvārī 4. Sava darba ideju autors skaidro šādi: «Zinātkāra un vērīga rūpēšanās par vidi, kas mūs ieskauj, apskauj un dara iespējamus, ir viens no veidiem, kā mēs esam spējīgi mācīties nemest ēnu, nestāties priekšā gaismai, kas nepieciešama kādam citam. Ideja savā ziņā ir ļoti utopisks aicinājums. Vienlaikus šo jautājumu uzdod ēka pati, pieminot caurumus Rīgas pilsētvidē — ēkas, kas laika gaitā kļuvušas par neredzamiem, skumīgiem vrakiem.»

Karti ar objektu atrašanās vietām iespējams apskatīt šeit. Darbi pilsētā ir parādījās negaidīti un atklāšanas mirklī tos pavadīja iepriekš neizziņotas muzikālas pilsētvides intervences. Tuvākajās nedēļās vēl nezināmā vietā tiks atklāta arī Intas Balodes instalācija. Novembrī visi darbi dosies «viesizrādēs» uz Aizputi, Tukumu, Rēzekni un citām Latvijas pilsētām.

 

Projekts «Pateikts neonā. Rīga» ir tapis sadarbībā ar Latvijas Jaunā teātra institūtu un ir guvis Rīgas domes un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.