Attēls — «iheartblob»

Tallinas Arhitektūras biennāles (TAB) instalāciju programmas konkursā «Slowbuilding» uzvarējusi, starptautisku atzinību guvusī jauktās realitātes dizaina studija «iheartblob» no Vīnes. Viņu piedāvātais risinājums «Fungible Non-Fungible Pavilion» būs pirmais blokķēdes paviljons pasaulē.

Ziņas Fold 17. decembris, 2021

Tallinas Arhitektūras biennāles instalāciju konkursa mērķis ir izaicināt jaunos arhitektūras talantus izveidot eksperimentālu koka instalāciju Igaunijas Arhitektūras muzeja priekšā Tallinas centrā. Šoreiz instalāciju priekšlikumi koncentrējās uz lēnuma konceptu, papildinot biennāles galveno tēmu «Edible. Or, the Architecture of Metabolism» («Ēdams. Jeb vielmaiņas arhitektūra»).

 

«iheartblob» piedāvā pilnīgi jaunu skatījumu uz to, ko saprotam ar paviljonu, izstrādājot decentralizētu un sistemātisku pieeju arhitektūras projektēšanai, izgatavošanai un finansēšanai. Tajā kopiena ir gan dizaineri, gan investori, kuri dod savu ieguldījumu topošajā struktūrā, kas laika gaitā attīstās un aug.

 

Savā priekšlikumā uzvarējusī studija izvirza jaunu arhitekta lomu — viņš vairs nav «galvenais celtnieks», bet gan sistēmu dizainers, kurš apvieno inovatīvas tehnoloģijas, lai stiprinātu kopienas un veicinātu vietējās amatniecības attīstību, izmantojot blokķēdes tehnoloģijas, īpaši «non-fungible token» («neaizstājamās digitālās vienības») jeb NFT un mākslīgo intelektu (AI).

 

Šis projekts būs pirmā ar blokķēdes tehnoloģijām finansētā arhitektūras iniciatīva. Tas kalpos kā tests jaunajam decentralizētajam arhitektūras dizaina modelim, kas ļautu radīt darbus, kuri labāk atspoguļo kopienu un tās vides izpratni. Sekojot šai dizaina metodei, tiks izveidoti fiziski un digitāli ēku hibrīdi, kuros apvienoti «lēnāki» pastāvīgā attīstībā esoši fiziski komponenti un reāllaikā strauji mainīgi digitālie atjauninājumi.

Šādu tehnoloģiju integrācija ļauj izveidot paviljonu, kas attīstās un aug gan fiziski, gan digitāli. Turklāt tā vietā, lai paši projektētu arhitektūras elementus, «iheartblob» ir izveidojuši NFT ģenerējošu rīku, kurā katrs var projektēt un «kalt» («minting» — digitālo īpašumtiesību radīšanas un autentifikācijas process) savus objektus. NFT ģeneratīvā rīka lietotāji ievadīs parametrus, kas balstīti noteiktā sistēmā (piemēram, režģī, iepriekš definētos komponentos, kokmateriālos utt.). Tādejādi «kalšanas» maksu var aprēķināt, lai segtu budžetā paredzētās fiziskā objekta izgatavošanas izmaksas. Būtībā katrs NFT, kas izgatavots ar šo rīku, finansē fizisku dvīni, kas tiek izmantots paviljonā. Pēc tam īpašnieki digitālos objektus var pārdot otrreizējos tirgos, lai kopienas dizaineri varētu gūt peļņu no sava dizaina un investīcijām.

 

Rezultātā taps paviljons, kas sastāv no unikālām daļām un ko veidojuši dažādi dizaineri un īpašnieki, un galu galā atspoguļo plašāku sabiedrības pieprasījumu un estētiskās vēlmes. Pieteikšanās paviljona daļu projektēšanai tiešsaistē sāksies nākamā gada 1. maijā, un platforma būs atvērta līdz 1. jūlijam, kad tiks uzsākta būvniecība. Instalācija tiks būvēta 2022. gada jūlijā un augustā zaļajā zonā iepretim Igaunijas Arhitektūras muzejam, un tā tiks atvērta sabiedrībai TAB 2022 atklāšanas nedēļā 2022. gada 7. septembrī. Paviljons būs apskatāms līdz nākamajai TAB, kas notiks 2024. gadā.

 

Sākotnēji instalāciju konkursā par uzvarētāju izvēlēts austrāļu arhitektu «Simulaa» micēlija paviljons «Burlasite», kurā no koksnes atkritumiem veidotu struktūru pamazām «apēd» un aizstāj sēnes. Neparedzētu apstākļu dēļ tomēr tiks realizēts «iheartblob» piedāvājums.

 

TAB 2022 norisināsies no 2022. gada 7. septembra līdz 31. oktobrim. Plašāka informācija par gaidāmajiem notikumiem — Tallinas Arhitektūras biennāles mājaslapā.