Foto — Ansis Starks

Veidojot ekspozīciju «Anšlavs Eglītis. Jaunais cilvēks.», dizaina studija «H2E» vēlējās atklāt rakstnieka daudzšķautņaino personību un dzīves uzskatus. Pastāvīgā ekspozīcija Inciemā drīzāk atgādina nevis izstādi, bet stāstu, kura lasītājs aicināts ar to mijiedarboties un vilkt paralēles ar paša dzīvi.

Ziņas Fold 10. janvāris, 2022

Anšlavs Eglītis (1906–1993) bija daudzpusīga personība — rakstnieks, dramaturgs, gleznotājs, žurnālists, sportists un dendijs —, sava laikmeta «jaunais cilvēks». Savā zināmākajā romānā «Pansija pilī» autors apraksta Inciemā aizvadītās jaunības atmiņas, tāpēc likumsakarīgi, ka Eglītim veltītā ekspozīcija atrodas tieši tur. Izstādes satura veidotāja, literāte Anete Konste raksta: «Anšlavs Eglītis uz pasauli skatās vērīgi kā izmeklētājs. Viņš pamana katru sīkāko detaļu, niansi, nopūtu, izliekumu, pauzi, mazāko novirzi vai atkāpi. Redz cilvēku zeķes un vaigu bedrītes, pašu cēlāko un arī pašu tumšāko viņos. Un to visu atkal atdod pasaulei atpakaļ, pārvēršot stāstos, portretos, dzejoļos, lugās un ainavās.» Jauno ekspozīciju veido nevis priekšmeti, bet gan rakstnieka dzīves un daiļrades nozīmīgākie pieturpunkti, no kuriem, kā raksta Konste, «katrs var veidot pats savu Anšlava portretu».

 

Ekspozīcija veidota kā sociāla telpa pašizziņai. Mijiedarbībā ar ekspozīcijas saturu — Anšlava biogrāfiju — apmeklētājs tiek rosināts reflektēt par dzīvē svarīgiem jautājumiem. Izstādes mērķauditorija ir gan jaunieši, gan «jaunie cilvēki» — visi, kas meklē savu ceļu, neapstājas pie sasniegtā vai grūtībām, bet ļaujas arvien jauniem izaicinājumiem.

Studijas «H2E» vadošā dizainere Ingūna Elere stāsta: «Ekspozīcija izriet no pašas Anšlava Eglīša personības, radošo meklējumu urdošā procesa un viņa dzīves pieredzes. Tās mērķis ir normalizēt dzīves neskaidrību, uzsvērt katra dzīves ceļa unikalitāti un iedvesmot nebaidīties no nezināmā.» Izstāde palīdz iepazīt ne tikai Anšlavu Eglīti, bet arī izprast sevi pašu, nojaucot robežu, kur beidzas stāsts par Anšlavu un sākas stāsts par apmeklētāju. «H2E» atklāj, ka atspoguļot šo robežu nojaukšanu nelielajā 35 kvadrātmetru platībā bijis zināms izaicinājums, tomēr iecere veiksmīgi realizēta.

 

Ekspozīcijas vizuālā valoda ir melnbalta un grafiska, ļaujot dominēt tekstam uz sienām un grīdas, kā arī izceļot paša Anšlava zīmējumus. Par vienu no spēcīgākajām ietekmēm izstādes grafikā kalpojusi «Bauhaus» skolai un modernismam raksturīgā estētika, kas bijusi tuva arī Eglītim. Tā redzama gan pamatkrāsu — zilā, dzeltenā, sarkanā — un ģeometrisko figūru lietojumā, gan faktā, ka ekspozīcijā izmantoti tikai mazie burti.

 

Pastāvīgā ekspozīcija «Anšlavs Eglītis. Jaunais cilvēks.» atrodas Anšlava Eglīša ielā 5, Inciemā, Krimuldas novadā. Lai pieteiktos apmeklējumam, interesenti aicināti rezervēt laiku ekspozīcijas mājaslapā.