Attēls — «Arhiteksti»

Nodibinājums «Arhiteksti» laidis klajā trīs sējumu izdevumu, kas iezīmē 35 gadu jubileju kopš Filadelfijas Mākslas universitātē tika izstādīta amerikāņu arhitekta Džona Hejduka struktūru Objekts–Subjekts instalācija «Projekts Rīga».

Ziņas Fold 24. februāris, 2022

Oriģinālā 1989. gada publikācija atspoguļo Objekta–Subjekta mīklaino dabu un rūpīgi dokumentē šo struktūru tapšanas procesu. Paplašinātais izdevums papildina šīs pārdomas ar divām jaunām grāmatām īpaši izgatavotā futrālī — oriģināldarba tulkojumu latviešu valodā un izdevumu «Otrais cēliens: Projekts Rīga», kas aizsāk gatavošanos Hejduka «Projekta Rīga» jauniestudējumam Latvijā.

 

Amerikāņu arhitekts, mākslinieks un pedagogs Džons Hejduks (John Hejduk) bija viena no redzamākajām figūrām 20. gs. arhitektūras pedagoģijā. Viņš ieguva plašu atpazīstamību ar jauna veida telpiskās domāšanas ieviešanu. Strādājot ar ierastiem arhitektūras elementiem — kolonnām, sienām, sijām un balstiem —, Hejduks spēja radīt no fiziskās pasaules nošķirtu un no pasūtītāja ietekmes atbrīvotu sistēmu, kurā attīstīt arhitektūras idejas, attiecības un elementus. Neskatoties uz to, ka tika uzbūvētas vien dažas no viņa idejām, Hejduks savas dzīves laikā ir izdevis vairāk nekā 20 grāmatas. Dažas no viņa skicētajām struktūrām ir īstenotas Londonā, Ņujorkā, Berlīnē, Prāgā un citviet.

«Neskatoties uz plašo Hejduka ietekmi globālajā arhitektūras diskursā, viņa idejām un «Projektam Rīga» tā arī nav izdevies sasniegt savu auditoriju Latvijas arhitektu sabiedrībā. Mēs vēlētos uzņemties iniciatīvu, lai šo klusumu pārtrauktu — atskatīties uz viņa darbiem un radīt par tiem interesi, lai atgrieztu viņa Rīgu atpakaļ Rīgā,» stāsta grāmatas izdevēji.

 

Izdevums «Džons Hejduks: Projekts Rīga» dokumentē divu antropomorfu struktūru — Objekta un Subjekta — tapšanas gaitu. Abi vairāk nekā astoņus metrus augstie elementi, kas 1987. gadā tika izstādīti Filadelfijas Mākslas universitātes Lielajā zālē, savstarpēji pievelkas un saplūst, emocionāli un telpiski iesaistot instalācijas vērotājus. Vēlāk struktūras parādījās arī Hejduka 1989. gadā izdotajā Vladivostokas triloģijas Rīgas grāmatā.

 

Izdevumā ir atkārtoti publicētas Objekta un Subjekta autoru un vērotāju pārdomas, toskait arhitektūras fotogrāfes Helēnas Binē (Hélène Binet) vizuālā eseja, kā arī dzejnieka Deivida Šapiro (David Shapiro) un paša Džona Hejduka dzejoļi. Grāmatu ievada arhitektu Lerija Mitnika (Larry Mitnick) un Rūdolfa Daiņa Šmita priekšvārdi.

Grāmata «Otrais cēliens: Projekts Rīga» apskata dažādu mākslinieku, kuratoru, dzejnieku, fotogrāfu, arhitektu un arhitektūras studentu praktiskās pārdomas par Džona Hejduka darba ētosu un pieejas būtību. Dalībnieku vidū ir arhitekts un dzejnieks Efe Dujans (Efe Duyan), arhitektūras studenti Gustavs Grasis, Kirils Kusids un Sergejs Kopils, mākslinieks Indriķis Ģelzis, mākslinieks un komponists Džo Namī (Joe Namy), arhitekte un grafiķe Malgožata Marija Olčovska (Malgorzata Maria Olchowska), māksliniece Elza Sīle, arhitekts Juris Strangots, arhitektūras prakse «Studio Substrata», arhitekte un pētniece Dina Suhanova un dzejnieks Kārlis Vērdiņš.

 

«Džons Hejduks: Projekts Rīga» izdošana iezīmē tā otro cēlienu, kas 2022. gadā sāksies ar vairāku starpdisciplināru notikumu sēriju. Sadarbojoties vietējiem arhitektiem, biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas RISEBA Arhitektūras un dizaina fakultātei, «Kim?» laikmetīgās mākslas centram un citiem, iecerēts no jauna īstenot un prezentēt Objekta–Subjekta struktūras.

 

Izdevuma «Džons Hejduks: Projekts Rīga» kuratori ir arhitekti Rudolfs Dainis Šmits, Igors Malovickis, Reinis Saliņš un Andris Dzenis. Dizains — Jānis Birznieks. Grāmata pieejama, sazinoties ar nodibinājumu «Arhiteksti».

 

Publikācija tapusi ar biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas RISEBA, Valsts kultūrkapitāla fonda un Amerikas Latviešu apvienības Kultūras fonda atbalstu.