Foto — Tõnu Tunnel

Igaunijas Arhitektūras centrs (IAC) rīko starptautisku konkursu, lai atrastu labāko ideju un kuratoru Igaunijas paviljonam 18. starptautiskajā Venēcijas Arhitektūras izstādē, kas notiks 2023. gadā. Konkurss ir atvērts pieteikumiem no mākslas zinātniekiem, arhitektiem, dizaineriem, interjera dizaineriem, māksliniekiem, kuratoriem un citu, ar arhitektūru saistītu profesiju pārstāvjiem. Konkursā aicināti piedalīties ne tikai vietējie profesionāļi, bet arī ārvalstu kuratori un arhitekti — gan teorētiķi, gan praktiķi.

Ziņas Fold 14. februāris, 2022

Konkursa žūrijas pārstāve, arhitektūras un dizaina padomniece Igaunijas Kultūras ministrijā Veronika Valka–Siska uzsver, ka Venēcijas Arhitektūras biennāle līdz ar Tallinas Arhitektūras biennāli ir Igaunijai nozīmīgākie arhitektūras pasākumi. «Dalība Venēcijas biennālē sniedz Igaunijai un mūsu arhitektiem unikālu iespēju iepazīstināt ar Igaunijas arhitektūru un telpiskiem izaicinājumiem, kas būtiski Igaunijai. Tas ir vērienīgs pasākums, kas saved kopā arhitektūras pasaules aktuālākos jautājumus. Igaunija ir piedalījusies Venēcijas Arhitektūras biennālē kopš 2000. gada ar ļoti dažādām ekspozīcijām. Drosme eksperimentēt, skats nākotnē, dziļa izpratne un radošums šeit izpaužas vairāk nekā jebkur citur,» viņa saka.

 

Divu kārtu konkursa pirmā posma pieteikumu iesniegšanas termiņš ir 2022. gada 3. maijs līdz plkst. 23.59 (GMT+2). Otrajam raundam žūrija izvēlēsies līdz pieciem kandidātiem vai komandām, kam tiks dota iespēja attīstīt savas idejas tālāk. To publiskās prezentācijas notiks Tallinā jūnija pirmajā pusē, un īsi pēc tam tiks paziņots uzvarētājs.

 

Konkursa nolikums ir pieejams IAC mājaslapā, kur iespējams apskatīt arī iepriekšējo gadu Igaunijas paviljonu prezentācijas.

 

Pirmās kārtas pieteikumos jāiekļauj satura un dizaina koncepcija Igaunijas izstādei Venēcijas Arhitektūras biennālē un komandas apraksts. Otrajā kārtā iecerei jātiek izstrādātai saskaņā ar žūrijas izvirzītajiem jautājumiem un komentāriem un iesniegtai kopā ar izstādes telpas vizualizācijām, kataloga un citu informatīvu materiālu izveides principiem, kā arī detalizētu tāmi. Katram otrajā kārtā iesniegtajam darbam IAC piešķirs 1000 eiro balvu.

 

Konkursa pieteikumus izvērtēs žūrija, kurā strādās Igaunijas paviljona komisārs un IAC direktors Rauls Jergs (Raul Järg), arhitekts Rauls Kalvo, 2021. gada Igaunijas paviljona līdzkurators Jiri Tintera, arhitektūras un dizaina padomniece Igaunijas Kultūras ministrijā Veronika Valka–Siska, Igaunijas Arhitektūras muzeja direktore Trīna Ojari (Triin Ojari), mākslas vēsturniece un kuratore Marija Aruso (Maria Arusoo) un arhitektūras pētnieks Andress Kurgs (Andres Kurg).

 

Venēcijas Arhitektūras biennāle ir vecākā un lielākā starptautiskā arhitektūras izstāde. Nākamās Venēcijas arhitektūras biennāles kuratore ir arhitekte un rakstniece Leslija Loko (Lesley Lokko), bet tās galvenā tēma vēl nav izziņota. Igaunija biennālē piedalās kopš 2000. gada, kopumā jau desmit reižu. 2021. gadā Igauniju Venēcijā pārstāvēja izstāde «Square! Positively shrinking», kas pētīja, kā uzlabot dzīves kvalitāti sarūkošās pilsētās.

 

Igaunijas paviljonu 18. starptautiskajā Venēcijas biennāles arhitektūras izstādē producēs IAC kopā ar Igaunijas Arhitektu savienību, izstādes partneri — Igaunijas Kultūras ministrija un Igaunijas Kultūrkapitāla fonds.

 

IAC misija ir popularizēt mūsdienu Igaunijas arhitektūru un urbānismu, izglītot par arhitektūru un attīstīt Igaunijas arhitektūras eksportu. IAC organizē arī Tallinas Arhitektūras biennāli, rīko arhitektūras ekskursijas un virkni citu īpašu arhitektūras projektu.