Attēls — Rīgas Fotogrāfijas biennāle

No 21. aprīļa līdz 10. jūlijam Rīgas izstāžu zālēs un pilsētvidē norisināsies Rīgas Fotogrāfijas biennāle 2022 (RFB). Šī gada notikumu programmas galvenais fokuss ir izolācijas stāvoklis un tā dažādās izpausmes un ietekme. Programmā gaidāmas gan vairākas izstādes, gan izglītības programma un fotogrāmatām veltīta starptautiska konference.

Ziņas Fold 5. aprīlis, 2022

Astoņās starptautiskās izstādēs un plašā izglītības pasākumu programmā Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2022 mākslinieki un kuratori aicinās apmeklētājus apskatīt izolācijas būtību iespējami dažādās nozīmēs un no jauna mācīties lasīt informāciju, ko mums sniedz attēls.

 

«Pēdējo divu gadu laikā dzīve izolācijā jeb «nokāpšana sevī» ir kļuvusi par mūsu jauno realitāti. No citas puses, bez pandēmijas to veicina arī straujā tehnoloģiju attīstība, jo izolācijas stāvoklis cilvēkam ļauj izrauties no klātesamības visam un visur, radot sev tīkamu draugu loku un iedomu tēlus paša radītā vidē. Ko izolācijas stāvoklis mums nodara, vai tieši otrādi — piedāvā?» temata aktualitāti skaidro Inga Brūvere, Rīgas Fotogrāfijas biennāles vadītāja un viena no izstāžu kuratorēm.

 

Biennāles centrālā izstāde «Ekrāna ēra III: Klusā daba» turpinās 2018. gadā aizsākto izstāžu ciklu par tehnoloģiju ietekmi uz mūsdienu cilvēka un sabiedrības attīstību. Grupas izstādē piedalīsies vienpadsmit mākslinieki no Latvijas, Ziemeļvalstīm, Eiropas un Dienvidāfrikas, un tā norisināsies Rīgas mākslas telpā no 22. aprīļa līdz 12. jūnijam. «Attīstoties tehnoloģijām, fotogrāfija kā mākslas medijs ir iegājusi jaunā posmā, un izpratne par fotogrāfiju kā attēlu ir mainījusies. Mums arvien no jauna ir jāmācās lasīt informācija, ko iekļauj attēls,» par fokusu uz attēla informatīvās kodēšanas attīstību stāsta Inga Brūvere.

Aprīlī izstādes tiks atklātas arī Rīgas mākslas telpas «Intro» zālē un kultūrtelpā «Smilga». Savukārt maijā un jūnijā durvis biennāles apmeklētājiem vērs arī Latvijas Fotogrāfijas muzejs, galerija «Look!» un ISSP Galerija, kā arī vēl viena izstāde Rīgas mākslas telpas «Intro» zālē. Kā ierasts, viena no pamanāmākajām biennāles norisēm būs intervence pilsētvidē — izstāde, kas norisinās Rīgas sabiedriskā transporta pieturvietās. Laika posmā no 6. līdz 19. jūnijam māksliniece Kristīne Krauze Slucka pilsētas iedzīvotājus un viesus rosinās pārdomāt savu attēlu lasītprasmi un pētīs digitālās vides ietekmi desmit pilsētas pieturās.

 

Izstādes papildinās izglītības programma, kurā analizēta izolācijas būtība un meklēti veidi, kā to pārvarēt, lai radītu iekļaujošāku sabiedrību. Programmā gaidāmas izvērstas diskusijas un sarunas par dažādām tēmām, kā arī tikšanās ar biennāles izstāžu māksliniekiem. Māksliniece Līga Spunde un kuratore Agnese Zviedre rīkos īpašas meistardarbnīcas bērniem un jauniešiem, kurās, veidojot savu individuālo ekrānu pasauli, viņi radīs sava laikmeta kluso dabu. Sadarbībā ar Latvijas Autisma apvienību darbnīcas ir pielāgotas un būs pieejamas arī bērniem ar autiska spektra traucējumiem.

 

Fotomākslas pārstāvji 30. aprīlī Rīgas mākslas telpā aicināti piedalīties Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2022 starptautiskajā konferencē. Izvēršot biennāles programmas galveno tēmu — izolāciju —, Eiropas fotomākslas eksperti aplūkos fotogrāmatu fenomenu 21. gadsimtā un tēmas izpētes stāvokli Austrumeiropā.

 

Plašāka informācija par gaidāmajiem notikumiem — Rīgas Fotogrāfijas biennāles mājaslapā.