Attēls — Dmitrijs Gerasimovs

Nākamnedēļ, 23. maijā sāksies Rīgas Fotomēnesis. Šogad tas piedāvās mākslas un mūzikas programmu, kas, kā norāda pasākuma rīkotāji, būs tieša, brutāla, neracionāla, izaicinoša, sarkastiska un iedvesmojoša, uzskatot, ka tieši šāda māksla var palīdzēt glābt cilvēci no iznīcības.

Ziņas Fold 18. maijs, 2022

2022. gada Rīgas Fotomēnesis iedvesmojas no aizgājušo gadsimtu dekadentiem, kuri uzskatīja, ka mākslai nav jāapkalpo masu gaume, tā ir jāatbrīvo no pastāvošām konvencijām, racionālisma un loģikas, un tai jābūt patiesai, radošai un jutekliskai. Festivāla programma aicina ne tikai ļauties impulsiem un baudai, bet arī pārdomām par mūsu vērtībām, morāles normām, mākslinieka lomu šajā laikmetā un Rietumu sabiedrības attīstības virzienu.

 

Rīgas Fotomēnesis norisināsies pilsētas galerijās, kas darbojas ārpus institucionālās vides. Festivāls sāksies 23. maijā plkst. 19.00 ar mākslinieces Elīnas Semanes izstādes «Mic Drop» atklāšanu kultūrvietā «Masa» Alauksta ielā 7a. Izstāde, kuras autore ir arī šī gada festivāla kuratore, izmanto atsauces uz filozofa Frīdriha Nīčes kritisko nostāju par labā un ļaunā jēdzienu nošķīrumu, aicinot pārvērtēt vispārpieņemtos priekšstatus par vērtībām un morāles normām.

 

24. maijā plkst. 18.00 «Dom» galerijā Ģertrūdes ielā 115 atklās mākslinieces Ievas Stalšenes personālizstādi «Nevainība», kas runās par cilvēkam dabisku procesu — nevainības zaudēšanu, bet plkst. 20.00 bārā – grāmatnīcā «Bolderāja» Avotu ielā 29 atklās Evijas Ābramas gleznu izstādi «Live Poop Die», kas uzdod jautājumu «kas ir sūdīga māksla?».

 

25. maijā kultūrtelpā «Smilga» E. Smiļģa ielā 34a durvis vērs igauņu mākslinieka Alekseja Gordina personālizstāde «Es pārdevu divas gleznas, bet nekļuvu laimīgāks», kurā viņš runā par mākslinieka morālajiem izaicinājumiem, saskaroties ar mākslas pasaules komercializāciju, liekulību un nevienlīdzību.

26. maijā plkst. 17.30 «M/Galerijā» Briāna ielā 9 atklās jaunās fotogrāfes Annas Dzērves erotisko fotogrāfiju izstādi «Red Velvet», bet plkst. 19.00 kultūrvietas «Tu jau zini kur» izstāžu zālē Tallinas kvartālā sāksies Fotomēneša starptautiskā grupas izstāde «Dekadence», kurā piedalās mākslinieks Dmitrijs Gerasimovs (Igaunija), kurš pazīstams ar mūziķa Tommy Cash sirreālā vizuālā tēla veidošanu fotogrāfijās, ekspresīvais gleznotājs Tobiass Kleins (Vācija), kā arī sabiedrībā pretrunīgo reakciju raisošie Latvijas mākslinieki Envija, Elīna Semane, Lī Čepmans, Roberts Brastiņš un Ieva Stalšene.

 

27. maijā plkst. 18.00 Rīgas Augstākajā galerijā būs iespējams ielūkoties mākslinieces Lindas Vilkas dzīvoklī, kur notiks izstāde «Drupaču revolūcijas, vakardienas rezolūcijas». Galerija atrodas pie Strēlnieku un Alberta ielas krustojuma — precīza atrašanās vieta tiks izziņota katram apmeklētājam, zvanot uz tālruņa numuru +371 26134558 vai rakstot uz rigasma.augstaka@gmail.com.

 

No 26. līdz 27. maijam «Tu jau zini kur» koncertzālē norisināsies Dekadences mūzikas festivāls, kurā piedalīsies Latvijas eksperimentālās, metāla, panku un «noise» mūzikas grupas «Tesa», «Batra», «Svēte», «Uguns», «Pauls Raimonds», «+K+M+B» un citas.

 

Rīgas Fotomēneša izstādes norisināsies līdz 22. jūnijam, kad paredzēti arī noslēguma pasākumi. Ieeja uz pasākumiem ir bez maksas. Pilna programma un plašāka informācija par notikumiem — festivāla mājaslapā.