Attēls — «Ruume arhitekti»

Lai veicinātu jaunu, videi draudzīgu un mūsdienu prasībām atbilstošu mājokļu pieejamību, Ekonomikas ministrija ir veikusi iepirkumu tipveida daudzdzīvokļu ēkas projekta izstrādei. Rezultātā tapis modulārs koka būvkonstrukcijās veidots risinājums, ko izstrādājis arhitektūras birojs «Ruume arhitekti». Ēkas projekts ir brīvi pieejams lejupielādei un īstenošanai ikvienā Latvijas pilsētā un reģionā.

Ziņas Fold 6. jūnijs, 2022

Kā norāda arhitekte Liene Adumāne–Vāvere no «Ruume arhitekti», situācijā, kad būvniecības izmaksas arvien pieaug un individuāli pakalpojumi kļūst dārgāki, ideja par brīvas pieejas tipveida dzīvojamo ēku projektu ir ilgtspējīga un ekonomiski pamatota atbilde pieejamu mājokļu trūkumam. Pēc Ekonomikas ministrijas aplēsēm daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas projekta izstrādei nepieciešamais finansējums veido 8% no kopējām vienas ēkas būvniecības izmaksām, tāpēc tipveida projekta izmantošana ļauj lētāk un ātrāk īstenot kvalitatīvu projektu, kas pieejams visām sabiedrības grupām.

 

Ekonomikas ministrijas uzstādījums noteica, ka projektam jābūt ekonomiskam gan būvniecības, gan ekspluatācijas ziņā; kur vien iespējams, jāizmanto rūpnieciski ražotas konstrukcijas un modulāri risinājumi. Ar šo iniciatīvu valsts tiecas veicināt ilgtspējīgu būvniecību, projektā paredzot energoefektīvus risinājumus un izmantojot atjaunojamus resursus un materiālus, kas ražoti pēc iespējas tuvāk būvniecības vietai. Ne mazāk būtiski — mājokļiem jābūt ērtiem un kvalitatīviem, turklāt pielāgojamiem arī ratiņkrēslu lietotājiem.

Ņemot vērā iepirkuma prasības, «Ruume arhitekti» projektam izvirzīja vairākus mērķus. Pirmkārt, ēkas arhitektūrai jāatspoguļo ziemeļu reģionā saprotama arhitektūras kvalitāte, par piemēru ņemot Zviedrijas, Somijas un citu Skandināvijas valstu sociālo dzīvojamo ēku piemērus. Otrkārt, ēkas struktūrai jābūt modulārai, ērti ražojamai un uzstādāmai. Treškārt, dzīvokļu plānojumam jāveicina draudzīgu ģimenes kopā būšanu, tāpēc veidotas salīdzinoši plašas dzīvojamās istabas un lieli, ērti balkoni, kā arī plaši logi, kas ielaiž mājoklī dienasgaismu.

 

«Ruume arhitekti» projektēto ēku veido taisnstūra formas apjoms, kam klāt stiprināts balkonu režģis koka konstrukcijās. Tas veido noēnojumu iekštelpās, tādējādi palīdzot pret pārkaršanu vasarās, kā arī padarot ēku ažūrāku. Mājas vizuālais tēls atspoguļo tās konstruktīvos risinājumus, piemēram, fasādē skaidri nolasāms, ka kāpņu telpa veidota saliekama dzelzsbetona konstrukcijās, bet jumta koka konstrukcijas eksponētas pārkarēs. «Šis vienkāršais, ēkas struktūru atspoguļojošais risinājums palīdz ēkām dzīvot cauri laikam, nenovecojot tik ātri kā izteikti dekoratīvi paņēmieni arhitektūrā. Šāda pieeja arī šķiet ļoti latviska un atbilstoša mūsu būvniecības tradīcijām un mentalitātei,» stāsta Liene.

Viņa atzīst, ka šāda mēroga valsts pasūtījums, kura arhitektoniskajai kvalitātei ir potenciāls plaši ietekmēt Latvijas pilsētu un lauku ainavas kvalitāti, uzliek lielu atbildību. Turklāt prasība radīt projektu, kas būtu piemērots ikvienai Latvijas vietai un iedzīvotājam, ir liels izaicinājums. Sarežģījumus radīja arī nesakārtotā likumdošana — būvējot koka ēku, kas ir augstāka par diviem stāviem, tiek izvirzītas nesamērīgi augstas prasības aizsardzībai pret uguns ietekmi, tādējādi ievērojami palielinot būvniecības izmaksas. Projektēšanas procesā «Ruume arhitekti» kopā ar profesionāliem koka ēku projektētājiem rūpīgi izpētīja likumdošanu, lai turpmāk ar šīm zināšanām palīdzētu citiem, kuri vēlas būvēt koka ēkas. «Mūsu interese ir iekustināt koka ēku projektēšanu Latvijā. Eiropā un citur tas jau notiek pilnā sparā, bet mēs esam dažus soļus [citiem] aiz muguras,» rezumē Liene.

 

Tipveida koka dzīvojamās ēkas projektēšana veikta, izmantojot būves informācijas modelēšanu (BIM). Projekts lejupielādei pieejams Būvniecības informācijas sistēmā.