Foto — Kristīne Madjare. Stils — Sabīne Groza

Apģērbu zīmola «Tribal Hotel» jaunākās kolekcijas «Savērptais kristāls» pamatā ir digitāla atmiņu manipulācija, kas tapusi, iedvesmojoties no latviešu gleznotāja Niklāva Strunkes ceļojumiem pagājušā gadsimta 20. gados. Oktobrī kolekcija tika izrādīta Parīzes modes nedēļas industrijas skatē «Premiere Classe».

Ziņas Fold 3. novembris, 2022

«Tribal Hotel» rada dizainu, pētot, interpretējot un apvienojot šķietami nesaderīgas idejas. Kolekcijas «Savērptais kristāls» autori — dizainere Simona Veilande un mākslinieks Miko — tērpos sapludinājuši Strunkem tuvo kubismu, mākslinieka ceļojumu iespaidus, kā arī kristālu daudzšķautņaino raksturu.

 

«Kolekcijas idejas pamatā ir atmiņu mānīgums — tas, kā atmiņa saliek pati savu notikuma interpretāciju no gabaliņiem, kas atgādina kubisma gleznu. To pašu centāmies panākt, pētot un kombinējot atšķirīgas idejas,» stāsta Simona. Savukārt Kristāli, kas vizuāli sasaucas ar kubismam raksturīgajām formām, ir atsauce uz digitālo dizainu. «Kristāli ir svarīga mūsdienu dzīves sastāvdaļa. Tie veido kā noderīgas, tā kaitīgas vielas — nāk prātā LCD ekrāni un cukurs, kas abi ir svarīgi digitālo produktu dizaineram,» turpina Simona.

Kolekcija aizguvusi Strunkes gleznām raksturīgo krāsu paleti un formas, radot digitālas spekulācija par viņa atmiņām ar 3D programmatūru. Digitālās konstrukcijas tālāk pārveidotas tērpos, kas izgatavoti ar rokām, manipulējot ar audumu slāņiem, adījumiem un tamborējumiem.

 

«Savērptais kristāls» nav pirmais «Tribal Hotel» veikums, kas pievēršas latviešu modernistiem, iepriekš tapušas divas Gustavam Klucim veltītas kolekcijas. Kā norāda Simona, idejas jauniem tērpiem nereti «izaug» no iepriekšējo kolekciju pētījumiem, un tā noticis arī šoreiz. «Gleznotāja Strunkes estētika un domas ļoti organiski iekļāvās gan kompozicionālajā, gan konceptuālajā kolekcijas sadaļā. Vairāk papētot vēsturiskos materiālus, mūs uzrunāja arī viņa ģērbšanās stils, idejas un ekspresīvā personība.»

«Tribal Hotel» noskaidroja, ka ceļojumos mākslinieku pārsteigušas mazās pilsētiņas kalnainajos Itālijas laukos un viņš tās uzskatījis par «kubistu paradīzi». Šīs ainavas kļuva par pastāvīgu iedvesmas avotu viņa gleznām, teātra dekorācijām un kostīmiem. Apmeklējot Parīzi, tās iedzīvotāju stila izjūta atstājusi paliekošu iespaidu uz Strunki, un viņš sapņojis atvērt savu modes preču veikalu.

 

Septembra sākumā ar LIAA eksporta programmas atbalstu «Tribal Hotel» devās uz Parīzi, lai izrādītu tērpus modes tirdzniecības skatē «Who’s Next». Pasākuma rīkotāji «WSN Paris» ielūdza zīmolu piedalīties arī «Premiere Classe» industrijas skatē Parīzes Modes nedēļā, kas notika oktobra sākumā. Simona ir gandarīta par gūto pieredzi un iespēju satikt daudzus nozares pārstāvjus, kā arī gūt iedvesmu modes nedēļas prezentācijās.

 

Kolekcija tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Sekot līdzi «Tribal Hotel» jaunumiem iespējams zīmola Instagram vietnē.