Foto — Ēriks Božis

Vienā no vecākajiem Jelgavas namiem — Vecpilsētas mājā — atklāta ekspozīcija «Māja stāsta», ko veidojis arhitektūras birojs «DJA». Tajā apmeklētāji var iepazīt senā nama vēsturi un uzzināt vairāk par pilsētas koka arhitektūru, izpētot interaktīvas «stāstu lādes» un cauri dažādiem laikiem iejūtoties ēkas iemītnieku ikdienā.

Ziņas Fold 13. decembris, 2022

Jelgavas Vecpilsētas māja celta 18. gadsimta beigās, tā ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un viena no senākajām koka dzīvojamām mājām Jelgavā, kas saglabājusies līdz mūsdienām. Savulaik tajā atradušies dzīvokļi, veikals, mēbeļu galdniecība, velosipēdu un mopēdu remontu darbnīca, kurpnieka darbnīca, kā arī veļas pieņemšanas punkts. 2018. gadā tika uzsākti ēkas restaurācijas un pārbūves darbi, kuru laikā nams atjaunots un apvienots ar blakus esošo mūra ēku, kur izveidots Zemgales restaurācijas centrs.

 

Vienā no vēsturiskajiem Vecpilsētas ielas 14 nama dzīvokļiem iekārtota ekspozīcija «Māja stāsta». Izrādot pietāti pret restaurēto namu, eksponāti veidoti brīvstāvoši. Trīs telpās izvietotas trīs dažādas «stāstu lādes», kas katra slēpj informāciju par koka arhitektūru — pilsētu, ēku un detaļām. Apmeklētāji var izzināt lādes saturu, atverot dažādas atvilktnes un vākus, kā arī mijiedarbojoties ar citām interaktīvām daļām. Jo vairāk atvilktņu apmeklētājs atvērs, jo vairāk uzzinās par konkrēto tēmu.

Ekspozīcijā Vecpilsētas māja tiek iemiesota sievietes tēlā, kas ved apmeklētājus cauri namam un stāsta par savu dzīvi dažādos laikos. Ekspozīcijas autors, arhitekts Didzis Jaunzems norāda, ka šāds paņēmiens padara Vecpilsētas mājas stāstu personiskāku un ļauj saistošā veidā pasniegt apmeklētājiem restaurācijas tehnisko informāciju. Audio stāsts turpinās arī citās nama telpās, sniedzot informāciju par būtiskākajiem interjera elementiem, kas nav iekļauti ekspozīcijā.

 

Paralēli apmeklētāji var aplūkot arī atsevišķus informatīvus stendus, piemēram, par ēkas vecāko — pildrežģa — sienu, kas no ārsienas ir pārtapusi par iekšējo sienu, būvdarbu laikā atrakto seno ēkas pagrabu, dažādajiem ķieģeļu grīdas rakstiem, niedru griestu konstrukciju, kā arī zīmējumiem uz sienu apmetuma. Ekspozīcijā skatāmas īpaši tai filmētas ainas par dzīvokli dažādos laika periodos, sniedzot informāciju par vēsturiskajām ēkas daļām un ļaujot apmeklētājiem iztēloties, kā cilvēki šeit dzīvojuši kādreiz. Ekspozīcijā integrēti arī pārbūves procesā atrastie artefakti.

Sadzīvisku atmosfēru ekspozīcijā palīdz uzburt tās skaņas dizains. Audio instalācija ataino trokšņus, ko šeit dzīvojošie cilvēki ikdienā varētu būt dzirdējuši — trauku šķindoņu virtuvē, garāmgājēju dziedāšanu, bērna raudas utt. Pie vienas no sienām var pat pielikt glāzi un noklausīties kaimiņu sarunas. Ekspozīcijā izmantotas arī gaismas projekcijas. Piemēram, stāstot par Hercoga Jēkaba kanālu vai aizsargvalni, uz ēkas ārsienas tiek parādīta Jelgavas karte, savukārt uz aizbūvētas durvju ailas dēļiem tiek projicēti attēli, kas sniedz ieskatu durvju vēsturiskajā attīstībā.

 

Plašāka informācija par ekspozīciju «Māja stāsta» — «DJA» mājaslapā. Koncepcija un dizains — «DJA». Tehnoloģijas un menedžments — «Solavi», ražošana un tehniskā projektēšana — «Yes We Can», multimediji — «Putnu studija», programmēšana — «Overly».