Foto — Georgs Avetisjans

Fotogrāfs Georgs Avetisjans un izdevniecība «Milda Books» uzsākuši pūļa finansēšanas kampaņu foto izdevumam «Motherland. Far Beyond the Polar Circle» («Mātes Zeme. Tālu prom aiz Polārā loka»). Grāmata stāsta par Sibīrijas ziemeļiem, kur caur dokumentu pētniecību un vietējo atmiņām atklājas izsūtīto ģimeņu un vietējo iedzīvotāju stāsti.

Ziņas Fold 22. marts, 2023

«Mātes Zeme. Tālu prom aiz Polārā loka» ir vizuāls un pētniecisks ceļojums laikā ar mērķi izprast pagātnes tumšos noslēpumus. Izmantojot padomju laikā ražotu vidējā formāta fotokameru «Salut», grāmatas autors Georgs Avetisjans dokumentējis stāstu par Igarku — pilsētu 163 kilometrus aiz Polārā loka, kas reiz celta uz padomju ieslodzīto kauliem. Uzskatīti par PSRS ienaidniekiem, viņi tika aizvesti uz Gulaga nometnēm un atstāti nomirt badā un aukstumā. Grāmatas veidošanai fotogrāfs pievērsies personisku iemeslu vadīts — Igarkā 1952. gadā dzimusi viņa mamma, kuras ģimene izsūtīta 1941. gadā —, taču izpētes procesā iepazīti arī daudzi citu Sibīrijas ģimeņu stāsti, no kuriem daļa tiks iekļauti grāmatā.

 

Lai veiktu pagātnes izpēti un fotografētu Igarku mūsdienās, grāmatas autors ar Transsibīrijas ekspresi 2019. gada nogalē devās no Maskavas uz Krasnojarsku, kur pēc tam ar nelielu lidmašīnu mēroja ceļu tālāk uz Igarku. «Tas bija ceļojums no tagadnes uz nākotni pa pagātnes izsūtīto dzelzceļa sliedēm,» izpētes metaforisko pusi raksturo Georgs. «Vēlējos apskatīt pilsētu, kurā reiz dzīvoja mana vecmāmiņa, atrast māju, kurā dzimusi mana mamma, apskatīt Jeņisejas upi, kas ieskauj pilsētu, un satikt tās iedzīvotājus. Šķietami bezgalīgās Ziemeļsibīrijas ainavas bieži tiek romantizētas, taču šie plašumi un stepes glabā daudzas jo daudzas skaudras atmiņas, no kurām daļu varēs sastapt grāmatā.» Mākslinieks arī atgādina, ka šis nav stāsts vienīgi par pagātnes šausmām, jo Krievijas režīms turpina izmantot tās pašas metodes arī mūsdienās: «Vairāk nekā miljons cilvēku jau ir deportēti no īslaicīgi okupētajām teritorijām uz Tālo Austrumu reģioniem Sibīrijā.»

Fotogrāfs un fotogrāmatu izdevējs Georgs Avetisjans 2016. gadā ieguvis maģistra grādu fotogrāfijā Braitonas universitātē Lielbritānijā. Mācījies fotogrāfiju arī pie Andreja Granta, piedalījies vairākās ISSP vasaras skolās, «Docking Station» mākslas rezidencē Amsterdamā un citās starptautiskās programmās. Georgs ir arī Eiropas fotogrāfijas platormas «Parallel» dalībnieks. Saņēmis vairākus apbalvojumus, piedalījies vairākās ekspertu komisijās, vadījis vieslekcijas un publicējies starptautiskos medijos. «Motherland. Far Beyond the Polar Circle» sērija bijusi skatāma arī grupu izstādēs Šveicē, Luksemburgā, Itālijā, Zviedrijā, Lietuvā, Polijā un Portugālē. Georga radošā darba uzmanības centrā ir daudzslāņaini un pētījumos balstīti naratīvi, kas skar identitātes, ģenētikas, vēstures, eksistences un citus jautājumus. Viņa projektos nereti izmantoti arhīva materiāli, piezīmes, intervijas — darbos sastopas realitāte un fikcija, poētiskais mijiedarbojas ar dokumentālo.

 

«Milda Books» līdz šim ir izdevusi arī Georga Avetisjana grāmatu «Dzimtene. Valstī garākais ciems» (Homeland. The Longest Village in the Country). Fotogrāmata «Mātes Zeme. Tālu prom aiz Polārā loka» ir iecerētās triloģijas otrā daļa. Paredzēts, ka dzimtenes un mātes zemes tēmai sekos tēvzemes tēmas (Fatherland) autobiogrāfisks pētījums.

 

Uzzināt vairāk par topošo grāmatu un atbalstīt tās tapšanu iespējams izdevuma «Kickstarter» vietnē.