Dizains — Sigrida Luitsalu. Publicitātes foto

No 18. līdz 23. aprīlim Milānā norisinās starptautiskā dizaina mese «Salone del Mobile» un Milānas dizaina nedēļa, kas apmeklētājiem piedāvā dažādus pasākumus un izstādes. Norisēs dalību ņēmuši arī Latvijas dizaineri — iztādē «The Baltic Vibe. Elements» apskatāms Baltijas mākslinieču veidots stikla dizains, savukārt tekstila dizaineres Sarmīte Poļakova un Māra Bērziņa prezentē savu jaunāko projektu «The Many Lives of Textiles».

Ziņas Fold 19. aprīlis, 2023

Izstāde «The Baltic Vibe. Elements»

 

«The Baltic Vibe» ir latviešu mākslinieces Valentīnas Kovaļišinas (Valentinaki) īstenots projekts, kura mērķis ir veicināt Baltijas valstu jauno dizaineru daiļrades atpazīstamību un popularizēt mūsu reģiona kultūru un tās unikalitāti. Projekts aizsākās ar izstādi pagājušā gada Milānas dizaina nedēļā. Šogad «The Baltic Vibe» piedalās septiņas dizaineres, kuru darbus iedvesmojusi Baltijas daba un kultūra. Latviju pārstāv stikla mākslinieces Baiba DzenīteIeva Birģele un Anna Ceipe, Lietuvu — Laura Raine (Laura Rainė) un Roma Mikalauskīte (Roma Mikalauskytė), bet Igauniju — Sigrida Luitsalu (Sigrid Luitsalu) un Kristela Kerdi (Kristel Kärdi).

 

Izstāde «The Baltic Vibe. Elements» apskatāma restorānā «BalticBar» Via Gorani 5, Milānā līdz 23. aprīlim.

 

Projekts īstenots ar Latvijas Republikas vēstniecības Itālijā, Lietuvas Republikas vēstniecības Itālijā un Igaunijas Republikas vēstniecības Itālijā atbalstu.

«Studio Sarmite» projekts «The Many Lives of Textiles»

 

«Studio Sarmite» ir materiāla dizaina un pētniecības studija, ko 2015. gadā Amsterdamā dibinājusi latviešu tekstila dizainere Sarmīte Poļakova. Pašlaik studija darbojas Frankfurtē un Milānas dizaina nedēļā prezentē savu jaunāko produktu kolekciju — sēdmēbeli un sienas paneļus, kas izgatavoti no pārstrādāta tekstila.

 

Pēdējo trīs gadu laikā dizaineres Sarmīte Poļakova un Māra Bērziņa izstrādājušas neaustu materiālu, kas veidots no lietotāju nodotiem tekstilizstrādājumiem. Īpaša izgatavošanas metode ļauj pārstrādei nodotajiem tekstilizstrādājumiem pārtapt par jaunu ilgtspējīgu un videi draudzīgu materiālu, kas piemērots modes, interjera un produktu dizaina vajadzībām. Materiāls izceļas ar tā estētiskajām kvalitātēm un ir ieguvis starptautisku atzinību, piedaloties tādās pasaules mēroga izstādēs kā Holandes dizaina nedēļa, «MaterialDistrict» un «Isola Design Awards».

«The Many Lives of Textiles» ir daļa no plašāka projekta, kurā tiek pētītas tekstilrūpniecības ražošanas sekas un apģērbu atkārtotas izmantošanas iespējas. Izpētes laikā secināts, ka tekstila pārstrādes sistēma nespēj tikt galā ar milzīgajiem tekstila atkritumu apjomiem, kas tiek saražoti visā pasaulē. Šobrīd lietotie apģērbi nonāk izgāztuvēs, tiek sadedzināti vai arī nosūtīti attīstības valstīm, un tikai neliela daļa no tiem tiek pārstrādāta jaunos produktos.

 

Kolekcija «The Many Lives of Textiles» apskatāma radošās partnerības «Worth» izstādē Via Sirtori 32, Milānā līdz 23. aprīlim.

 

Projekts tiek īstenots ar «Worth Partnership Project», Valsts Kultūrkapitāla fonda, Rīgas Tehniskā universitātes Polimēru materiālu tehnoloģijas katedras (prof. Remo Merijs–Meri) un Apģērbu un tekstila tehnoloģiju katedras (prof. Ilze Baltiņa), kā arī uzņēmuma «Eco Baltia Vide» atbalstu.