Animācija — Katrīna Sadovņikova

Pagājušajā nedēļā ar tirdziņu un dažādām darbnīcām Āgenskalna tirgū tika aizvadīts otrais zīnu un mazo izdevēju festivāls «Sābrs», kura norises joprojām turpinās — apmeklētājiem atvērtas vairākas izstādes Rīgā, un nupat Jēkabpilī atklāta ilustratora, «Sābra» rīkotāja Jurija Tatarkina personālizstāde «Mākonis un ķieģeļu siena». Rubrikā «Forša fīča» Jurijs ieskicē savu domāšanas procesu un iesaka, viņaprāt, labāko piezīmju grāmatu.

Forša fīča Fold 14. jūlijs, 2023

«Lieta, bez kuras nespēju funkcionēt ir piezīmju grāmata. Pazīstu radošus cilvēkus, kuriem visi domāšanas procesi notiek galvā, tad pēc kāda laika mākslinieks ieiet studijā un uzreiz uztaisa gatavu darbu. Man savu domāšanas procesu svarīgi eksternalizēt. Jebkuru projektu iesāku ar domu karšu veidošanu, skicēšanu un zīmēšanu, pēc tam labākās idejas atlasu vai apvienoju. Tikai projekta noslēguma stadijā izmantoju digitālus rīkus. Piezīmju grāmata man noder arī projektu melnrakstiem, skicēšanai no dabas, kā dienasgrāmata un plānotājs. Tāpēc retajos gadījumos, kad man tās nav līdzi, jūtos kā bez rokām (un bez daļas no smadzenēm).

Esmu izmēģinājis klades dažādos izmēros un no dažādiem ražotājiem, bet pašlaik esmu apstājies pie A5 formāta «Leuchtturm 1917» piezīmju grāmatas, ko nošpikoju no Maijas Kurševas. Kladei ir divas grāmatzīmes, lapaspušu numerācija, satura radītājs un, kas ir pats svarīgākais, arī aizmugurējā kabata, kur lieku līmlapiņas, vizītkartes un citus papīra artefaktus. Tai ir patīkams plāns, nebalināts papīrs, kuram spīd cauri, — dažreiz zīmējumi no iepriekšējām lapām pārklājās un veido jaunās kompozīcijas.»

«Sābra» programmā līdz 27. jūlijam galerijā «Istaba» apskatāma mākslinieces Kiāras Kviltijas–Hārperes (Ciara Quilty–Harper) izstāde «Lemon Yellow» , līdz 3. augustam atvērta komiksu izstāde «Stripburger: Thirty Years of Making a Scene» Kalnciema kvartāla galerijā, savukārt Ojāra Vācieša muzejā līdz 20. augustam skatāma mākslinieces Agneses Čemmes izstāde «Tēls iziet no lapas». Jurija Tatarkina personālizstāde «Mākonis un ķieģeļu siena» Jēkabpils pilsētas bibliotēkā apmeklētājiem atvērta līdz 31. augustam. Jurija radošajam darbam var sekot mākslinieka Instagram kontā.