Foto — Ansis Starks

«MADE arhitektu» veikums Latvijas Arhitektūras gada balvas konkursā šogad novērtēts dubultā — viņi saņēma ne vien Grand Prix par Dailes teātra priekšlaukumu, bet arī Latvijas Arhitektūras gada balvu 2023 par kokrūpniecības uzņēmuma «Avoti» biroja ēku Lizumā. Energoefektīvās un lakoniskās arhitektūrā likts uzsvars uz racionālu resursu izmantošanu, vienlaikus radot patīkamu un atvērtu darba vidi. Projekts tikko nominēts arī Mīsa van der Roes vārdā nosauktajai Eiropas Savienības arhitektūras balvai.

Ziņas Paula Gāgane 17. oktobris, 2023

Koka biroja ēkas arhitektūras pamatā ir autoru un pasūtītāja vēlme uzcelt racionālu, vienkāršu un ilgtspējīgu būvi, kas sniegtu ērtu darba vidi, neradītu liekas ekspluatācijas izmaksas, kā arī būtu pielāgojama uzņēmuma nākotnes vajadzībām. Ēka apvieno rūpnīcas administratīvo, ēdināšanas un reprezentācijas funkciju, radot ērtu satikšanās vietu darbiniekiem un laikmetīgu akcentu rūpnīcas kompleksā, kas labi pamanāms no iebraucamā ceļa. Ēkas pirmajā stāvā izvietota ēdnīca ar virtuvi, personāla daļas telpas un daudzfunkcionāla konferenču zāle, savukārt otrajā stāvā atrodas biroja darbinieku un vadības darbavietas, paredzot vietu arī iespējamam darbinieku skaita pieaugumam nākotnē, kā arī apspriežu telpas. Lai nodalītu apmeklētāju un darbinieku plūsmas, ēkā izveidotas divas atsevišķas ieejas.

Ēkas pasūtītājs, uzņēmums «Avoti», ir viens no lielākajiem un modernākajiem masīvkoka mēbeļu ražotājiem Baltijā — Lizumā, ciematā Vidzemē, tiek izgatavoti produkti, kas nonāk pie patērētājiem visā pasaulē, piemēram, preces tādam globālam zīmolam kā «Ikea». Paralēli mēbeļu izgatavošanai «Avoti» ražo arī kokskaidu granulas, tādējādi pārvēršot ražošanas atlikumus jaunā resursā. Likumsakarīgi, ka, domājot par jaunu biroja ēku, uzņēmums vēlējās izmantot tieši koka konstrukcijas, kas līdz ar ilgtspēju ir arī viens no «MADE arhitektu» prakses fokusiem. Ēku veido līmētu koka siju un statņu sistēma, kuras noturību nodrošina lielgabarīta CLT koka paneļi sienās un pārsegumos virs sijām. Koks izvēlēts ne vien kā ēkas konstruktīvais materiāls, bet nosaka arī arhitektūras un interjera vizuālo tēlu.

 

Ēkas veidolu tiešā veidā noteikusi izvēlētā gaisa apmaiņas sistēma un vēlme telpās ienest dienasgaismu. Apjoma austrumu, dienvidu un rietumu pusēs izveidotas pārkares, kas vasarā noēno stiklojumus, pasargājot telpas no pārkaršanas. «Ēka ir kā vienots, dabīgs gaisa apmaiņas mehānisms. Biroju telpām paredzētas hibrīda pieplūdes–nosūces ventilācijas sistēmas ar mehānisko nosūci un dabīgo gaisa pieplūdi. Gaiss tiek ievadīts telpā caur manuāli atveramu vēdlogu virs fibrolīta piekārtajiem griestiem. Aukstajā laikā, ieplūstot virsgriestu telpā, gaiss sasilst un caur fibrolīta griestiem vienmērīgi ieplūst telpās, sajaucoties ar telpas silto gaisu un neradot caurvēju un diskomfortu. Katrā biroju telpā gaisa pieplūdes nepieciešamību ar vēdlogiem regulē lietotājs,» stāsta ēkas autori.

Latvijas Arhitektūras gada balvas 2023 Atlases žūrija, vērtējot projektu, atzīmēja, ka «MADE arhitektiem» izdevies radīt kvalitatīvu un novatorisku koka arhitektūras paraugu, kur vienotā veselumā saplūst apkārtējā ainava, arhitektūra un interjers. «Tā ir vide, kas lietotājam ļauj ieraudzīt citu perspektīvu, aicina mainīt paradumus, mudina transformēt telpu un rast daudzfunkcionālus pielietojumus,» teikts žūrijas vērtējumā. «Avotu» biroja ēka ir starp septiņiem projektiem no Latvijas, kas nupat nominēta Mīsa van der Roes vārdā nosauktajai Eiropas Savienības arhitektūras balvai.

 

Arhitektūra un interjers — «MADE arhitekti», būvkonstrukcijas — «ZAZA timber», būvnieks — «RCI Gulbene», apkure un ventilācija — «EIPB», ūdensvads un kanalizācija — «Inženiercentrs Komforts», elektrība un vājstrāvas — «Elektro projekts», energoaprēķini — Mare Mitrēvica un Ruta Vanaga, mēbeļu piegāde un montāža — «Progetto».