Publicitātes foto

Aizvadītajā nedēļā Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Modes dizaina nodaļas studenti — Loreta Asermane, Nils Alencevičs, Artūrs Skurstenis, Zaiga Brutāne un Vitālijs Kondraščuks — Rīgas Modes nedēļas izskaņā prezentēja nepilnu divu dienu laikā radītu tērpu kolekciju «Lost & Found». Desmit tērpu izgatavošanai tika izmantoti tekstila šķirošanas konteineros nodotie apģērbi, mājas tekstils un aksesuāri.

Ziņas Fold 31. oktobris, 2023

Pieci topošie LMA dizaineri pieņēma atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma «AJ Power Recycling» izaicinājumu dalībai projektā «Upcycling Live» un nepilnu divu dienu laikā, klātesot Rīgas Modes nedēļas apmeklētājiem, radīja unikālus tērpus no apģērbiem, gan somām, apaviem, aizkariem, galdautiem un rotaļlietām, kas atrastas tekstila šķirošanas konteineros.

«Dalība «Upcycling Live» projektā mums izraisīja daudz emociju – bija gan pārdzīvojumi par ierobežoto laiku tērpu izveidei, gan sajūsma par pasākuma labo organizāciju, gan ziņkārība un interese par to, kā tad tas viss beigās kopā izskatīsies. Mums ir prieks, ka modes industrija Latvijā kļūst zaļāka un tiek meklēti interesanti risinājumi, kā runāt par tekstila atkritumu mazināšanas nepieciešamību,» stāsta Vitālijs Kondraščuks, LMA Modes dizaina katedras maģistrantūras students.

Latvijā gadā vidēji tiek ievesti gandrīz 30 tūkstoši tonnu tekstila, un tekstila atkritumu apjoms turpina pieaugt. Nepilna gada laikā «AJ Power Recycling» izvietotajos 200 šķirošanas konteineros visā Latvijā ir nodots ap 700 tonnām tekstila, un ik dienas tiek saņemti zvani no reģioniem par iedzīvotāju pieprasījumu pēc papildu konteineriem. Viena no nozarēm, kas nes vislielāko atbildību par tekstila atkritumiem, ir modes industrija, tādēļ «AJ Power Recycling» kā Rīgas Modes nedēļas ilgtspējas partneris vērš uzmanību tekstila atkritumu problemātikai.

 

«Ir svarīgi apzināties, ka mūsu ikdienas izvēles attiecībā uz apģērba iegādāšanos un tālāku izmantošanu rada ietekmi uz vidi. Apģērba saražošana un pārvadāšana līdz pat tā nolietošanai un utilizēšanai — viss šis process atstāj lielu ekoloģisko pēdu. Pieci jaunie dizaineri ar radītajiem darbiem pierādīja, ka tekstilmateriāliem ir iespējams dot otru dzīvi,» uzsver Solveiga Grīsle, «AJ Power Recycling» valdes locekle.