Attēls no Astras Zariņas grāmatas par Romas jumtiem. Foto — Balthazar Korab

Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas RISEBA Arhitektūras un Dizaina fakultāte izziņo 2. starptautisko arhitektūras un dizaina konferenci «Rixarch 2024». Konference norisināsies 2024. gada 12. un 13. aprīlī Rīgā, un tās galvenā tēma būs «Aklais punkts» (Blind spot), kas aicinās apskatīt šī koncepta optisko un metaforisko dimensiju, pievēršoties arī izcilajai latviešu izcelsmes arhitektei un pedagoģei Astrai Zariņai (1929–2008). RISEBA aicina visu radošo jomu pārstāvjus pieteikties dalībai konferencē un iesūtīt savu pētījumu īsus izklāstus.

Ziņas Fold 7. novembris, 2023

Aklais punkts ir redzes nerva ieejas punkts uz tīklenes, kas nav jutīgs pret gaismu. Lielākoties mēs paši neredzam savu aklo punktu, jo smadzenes, savienojot informāciju, ko pienes abas acis, vai izdarot secinājumus par to, kas aklajā punktā varētu atrasties, aizpilda trūkstošo fragmentu. Par aklo punktu var saukt arī psiholoģisku tendenci nepamanīt aizspriedumu ietekmi uz saviem novērojumiem un spriedumiem. Pēdējā laikā arhitektūras domāšanā ir tendence atzīt jomas aklos punktus un aizspriedumus. Pārejot uz zaļāku, digitālāku un sociāli iekļaujošāku arhitektūru un dizainu, jomas profesionāļi apzinās savu lomu pārmaiņu veidošanā un sniedzas tālāk par tehniskiem sasniegumiem, ikoniskām formām un funkcionālu piepildījumu. Piesakot «Rixarch 2024» tēmu, RISEBA aicina arhitektus un dizainerus domāt ārpus ierastās skatu leņķa un ļauties neierobežotai jaunradei.

 

Konferencē piedalīsies vairāki izcili un starptautiski nozīmīgi lektori, kas dalīsies ar savu bagāto pieredzi arhitektūrā un pilsētbūvniecībā. Stīvens Hols, pasaulē atzītās arhitektūras studijas «Steven Holl Architects» dibinātājs, ir labi pazīstams ar savu holistisko pieeju arhitektūrai, harmoniski apvienojot estētiku un funkcionalitāti. Ole Vīgs (Ole Wiig), viens no arhitektu biroja «NSW» dibinātājiem un tā radošajiem direktoriem, iepazīstinās ar inovatīvu dizaina pieeju arhitektūrā. Nensija Džozefsone (Nancy Josephson), Itālijas Ziemeļrietumu arhitektūras un pilsētplānošanas institūta «Civita» (NIAUSI) prezidente, piedāvās ieskatīties unikālā uz arhitektūras un pilsētplānošanas mijiedarbību orientētā plānošanas pieejā. Visbeidzot, pieredzē dalīsies Kuldīgas galvenā arhitekte Jana Jākobsone. Pilsēta šogad iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, un Kuldīgas izcilais tradicionālās pilsētbūvniecības mantojums ilustrē arhitektūras ietekmes un amata tradīcijas no 16. līdz 19. gadsimtam.

 

Konferences uzmanības centrā būs arī izcilā latviešu trimdas arhitekte un pedagoģe Astra Zariņa, kuras ieguldījums līdz šim nav pietiekami novērtēts. Dzimusi 1929. gadā Rīgā, Zariņa 1947. gadā sāka studijas Vašingtonas Universitātē, kur izglītojās pie tādiem arhitektiem kā Lionels Prīss, Vendels Lovets un Viktors Šteinbruks. Vēlāk viņa ieguva maģistra grādu Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā (MIT) un 1960. gadā kļuva par pirmo sievieti, kura saņēmusi Amerikas Arhitektūras akadēmijas Romā stipendiju. Savā darbā Zariņa iestājās par pilsētas audekla un publisko telpu saglabāšanu. Viņa ieguldījusi nozīmīgu darbu Itālijas pilsētas Čivita di Banjoredžio atjaunošanā, kā arī sarakstījusi grāmatu par Romas jumtiem kā unikālu pilsētvides ainavu. «Rixarch 2024» ievadīs izstāde «Roma. Skolotāja: Astra Zariņa», kas no 14. marta līdz 13. aprīlim būs apskatāma Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Izstādes atklāšanā ar publisku lekciju uzstāsies amerikāņu arhitekts Stīvens Hols, kura ceļš arhitektūrā sākās ar studijām Vašingtonas Universitātē Sietlā un pēcāk Astras Zariņas vadībā — Romā, iezīmējot dziļu apņemšanos radīt ēkas, kas ne tikai piesaista skatu, bet arī bagātina dvēseli. Izstādi rīko nodibinājums «Arhiteksti» sadarbībā ar RISEBA Arhitektūras un dizaina fakultāti un galeriju «T’Space» Ņujorkā.

 

Konference «Rixarch 2024» notiks 2024. gada 12. un 13. aprīlī augstskolas RISEBA Arhitektūras un mediju centrā «H2O 6» Rīgā, Aisteres ielā 2. Konferences mērķis ir apvienot izcilus arhitektus un topošos pētniekus no vietējās un starptautiskās arhitektūras kopienas, radot platformu produktīvām diskusijām par mūsdienu arhitektūras jautājumiem. RISEBA aicina arhitektus, dizainerus, radošos profesionāļus, zinātniekus un entuziastus no visas pasaules pieteikties dalībai konferencē un iesūtīt pētījumu īsus izklāstus. Visiem pieteikumiem tiks nodrošināta dubultaklā zinātniskā recenzēšana; pieņemtās anotācijas tiks publicētas konferenču tēžu grāmatā, kas būs pieejama autoriem konferences dienā. Papildus tam, RISEBA aicina autorus iesniegt pilnus rakstus publicēšanai augstskolas zinātniskā žurnāla «ADAMarts» 2024. gada speciālizlaidumā. Plašāka informācija par «Rixarch 2024» un darbu anotāciju iesniegšanas vadlīnijas — «Rixarch» mājaslapā.