Dizaineres Sarmītes Poļakovas pārradītais Pantona krēsls «The Visionary Lab» rīkotajā izstādē «Icons Re/Outfitted». Foto — «Studio W D»

Šogad Nīderlandes Dizaina nedēļā ar vairākiem projektiem piedalījās latviešu dizainere Sarmīte Poļakova, kura Frankfurtē vada materiālu dizaina un izpētes studiju «Studio Sarmite». Viņa bija astoņu mākslinieku un dizaineru vidū, kurus radošā studija «The Visionary Lab» uzaicināja izstādei «Icons Re/Outfitted» pārradīt kādu no zīmola «Vitra» ikoniskajiem krēsliem, izmantojot džinsu ražotāja «Levi’s» auduma atlikumus. Sarmīte izstādei radījusi arī biotekstila telpas atdalītāju.

Ziņas Paula Gāgane 9. novembris, 2023

«Icons Re/Outfitted» ir radošās studijas «The Visionary Lab» iniciēts un kūrēts projekts, kura mērķis ir apvienot dizainu, modi un stāstniecību, lai pievērstu uzmanību tekstila atkritumu problemātikai. Izstādē Nīderlandes Dizaina nedēļā varēja aplūkot astoņus mākslinieciski pārveidotus «Vitra» krēslus — dizaina ikonas, ko radījuši tādi pasaulslaveni dizaineri kā Čārlzs un Reja Īmsi, Verners Pantons un Džordžs Nelsons. Lietotie krēsli, dodot tiem jaunu dzīvi, tika apdarināti ar «Levi’s» džinsa audumu, izmantojot dažādas novatoriskas tehnikas.

Sarmīte Poļakova izstādei pārradīja Pantona krēslu, ietērpjot to biotekstilā, kura izgatavošanas tehnoloģiju Sarmīte sadarbībā ar dizaineri Māru Bērziņu izstrādāja savam projektam «Pre–Loved». Novatoriskais materiāls izgatavots no tekstila pārpalikumiem, iegūstot neaustu, zamšādai līdzīgu audumu, kas ir ne vien ilgtspējīgs, bet arī izturīgs un pievilcīgs. Tā kā dizaineri projektā strādāja ar lietotiem krēsliem, Sarmīte aizdomājās par mēbelēm un mākslas priekšmetiem, kas uz laiku netiek izmantoti — par apsegtām mēbelēm neapdzīvotā mājā, par savīstītām statujām, kas ieziemotas, lai pasargātu tās no skarbiem laikapstākļiem, vai mākslinieku Kristo un Žannas Klodas darbiem, kur audekla pārvalks kļūst par simbolisku sagatavošanos jaunam ceļam. Turpinot šo ideju, Sarmīte izveidoja biotekstila pārvalku, kas turpina krēsla plūstošās līnijas pagarinājumā jeb paklājā, tajā pašā laikā saglabājot Pantona radīto atpazīstamo formu.

«Man patīk ideja par reģenerāciju dizainā, konceptualizējot kā laika gaitā noveco un pārveidojas materiāli: no lieliem džinsa atlikumu gabaliem uz mazākiem un mazākiem gabaliņiem, kamēr pāri paliek tikai šķiedras, un nobeigumā — krāsa vien,» stāsta Sarmīte. Līdz ar krēslu dizainere «Icons Re/Outfitted» izstādei radīja arī telpas atdalītāju, kas izgatavots no pārstrādātas džinsu krāsas, sajaucot to ar dabīgām saistvielām. Rezultātā Sarmītei izdevās radīt unikālu puscaurspīdīgu materiālu, kura zilganā nokrāsa un gaismas caurlaidība telpai piešķir īpašu noskaņu.

 

Ar citiem projektā «Icons Re/Outfitted» radītajiem krēsliem var iepazīties «The Visionary Lab» mājaslapā. Vairāk par «Studio Sarmite» novatoriskajiem materiāliem — šeit.