Animācija — Katrīna Sadovņikova

Lai gan Ziemassvētku laiks parasti tiek asociēts ar mieru, gada nogale radošajiem profesionāļiem mēdz būt saspringta, steidzot pirms svētkiem pabeigt pēdējos darbus. Grafikas dizainers Valters Kalsers rubrikā «Forša fīča» dalās ar praksi, kas palīdz viņam dizaina procesā saglabāt mieru un nepazaudēt sevi.

Forša fīča Fold 22. decembris, 2023

«Savā ačgārnajā dizaina karjerā man ir bijusi iespēja strādāt ar talantīgākajiem latviešu dizaineriem, pavisam zaļiem dizaina studentiem, kā arī pasaules līmeņa pasniedzējiem, un tieši šādā secībā. Esmu nonācis pie secinājuma, ka laba dizaina pamatā bieži vien ir dizaineru spēja saglabāt mieru un veselīgu mentālo stāvokli, kā arī prasme nepazaudēt labos nodomus, ar kuriem dizaina projekti lielākoties sākas, bet ne vienmēr beidzas. Tādēļ vēlos dalīties ar praktisku instrumentu, kas man palīdz dizaina izstrādes procesā nepazaudēt sevi — dizaina meditāciju.»

Izvēlies klusumu

Parūpējies par mierīgu un patīkamu vidi meditācijas praksei. Atbrīvojies no apkārtējiem elementiem, kas var novirzīt tavu uzmanību — aizver pārlūkprogrammu, izslēdz telefona paziņojumu signālus un projektu nodošanas termiņu piepildīto kalendāru. 

Iekārtojies ērti 

Apsēdies sev komfortablā pozīcijā. Iztaisno muguru, lai elpa brīvi piekļūst katrai ķermeņa šūnai. Atver darba failu un aizver acis. Vērs skatienu iekšup, dziļi ieelpo un izelpo. 

Dungo mantru 

Izvēlies vienu mantru (piedāvāju dažas no manis praktizētajām, bet katrs var radīt savu versiju pēc vajadzības) — «ideāls dizains nepastāv», «nav sliktu vai labu dizainu, ir tikai nepareizi konteksti», «nav jābaidās radīt nepareizu dizainu», «nefunkcionāls dizains arī ir dizains» utml. Turpini atkārtot mantru klusumā, skaļi vai ekstrēmās situācijās — vēstulēs klientiem. 

Atslābinies un ļaujies 

Ļauj ritmam sevi atslābināt. Atceries — termiņi nav domāti, lai radītu stresu. Procesa vadību nodod iekšējam ritmam, nevis e–pastu paziņojumiem. 

Nepazaudē apzinātību

Noslēdzot meditāciju, pasēdi mirkli klusumā un atgriezies pie problēmas risināšanas pēc tās būtības, ne formas vai ārēja spiediena.

Valters Kalsers kopā ar grafikas dizaineri Eviju Krištopāni dibinājuši studiju «Support System», kas veido un vizualizē zīmolu un dažādu organizāciju identitātes — veic izpēti, rada tekstus un grafikas dizainu —, kā arī veido mājaslapas.