Attēls — Santa France

Līdz 2024. gada 7. martam ISSP Galerijā ir skatāma digitālās mākslinieces Santas Frances personālizstāde «Esmu redzams šajā attēlā, un man tas nepatīk», kas tapusi sadarbībā ar organizāciju «Wunder Kombinat». Izstāde veidota kā izdevumā «WunderKombināts II. Latvijas mākslas gadagrāmata 2023» ietvertās vizuālās esejas izvērsums telpā. Izdevuma atklāšanas pasākums notiks 15. decembrī plkst. 18.00 ISSP Galerijā.

Ziņas Fold 5. decembris, 2023

Izstādes nosaukums «Esmu redzams šajā attēlā, un man tas nepatīk» (angliski — «I’m in this photo and I don’t like it») ir frāze, kas atsaucas uz vairs neeksistējošu Facebook opciju, kuru izvēloties lietotājs spēja paslēpt citu cilvēku augšupielādētos fotoattēlus. Apspēlējot cilvēka nebeidzamo vēlmi pēc kontroles pār savu likteni, iekšējā miera meklējumiem un izmisīgiem mēģinājumiem izbēgt no eksistenciālām šausmām, māksliniece Santa France ir izveidojusi vizuālu stāstu, kas vēsta par konfliktu starp dažādiem domāšanas veidiem — maģisko un katastrofālo —, kā vizuālu un konceptuālu atsauci izmantojot japāņu ikebanas un kintsugi tehnikas.

 

Ikebanas praksē mākslinieks no dažādiem organiskiem materiāliem veido floristikas kompozīcijas, ievērojot noteiktus principus, lai dabu strukturētu sev tīkamā formā. Konkrētu darbību veikšana ar mērķi ietekmēt lietu kārtību un notikumu iznākumu ir saskaņā arī ar maģiskās domāšanas principiem. Tai pretstatīta tiek katastrofālā domāšana, kas apzīmē stāvokli jeb tendenci, kurā indivīds fokusējas uz potenciāli paša sliktākā scenārija īstenošanos, uztverot to kā reālu, pat ja tas ir absurds un neiespējams. Taču arī sliktākais scenārijs — katastrofa — ne vienmēr nozīmē kaut kā beigas un pilnīgu kontroles zaudēšanu. Cita japāņu mākslas jeb amatniecības prakse — kintsugi — tiek izmantota saplēstu keramikas trauku labošanā, savācot lauskas un atkal savienojot tās veselā objektā, tā uztverot trauka saplīšanu un tās rezultātā radušās plaisas nevis kā ko slēpjamu, bet kā daļu no tā vēstures.

Santa France ir latviešu digitālā māksliniece, kuras darbība lielākoties ir saistīta ar 3D programmatūras piedāvātajām iespējām un to pielietojumu kolāžu, video, animētu GIF attēlu un digitālo ilustrāciju veidošanā. Viņas kompozīcijām raksturīgā hiperreālistiski sterilā vide un kontrastējošie organiskie un cilvēka radītie objekti ne tikai atmasko mākslas darbu veidošanā izmantotās programmatūras vizuālās valodas īpatnības, bet arī vēsta par mūsdienu eksistences problēmām — digitālo kultūru, pašrefleksiju, nostalģiju un vientulību, kas saistīta ar dzīvi tiešsaistē.

 

Izstāde «Esmu redzams šajā attēlā, un man tas nepatīk» ISSP Galerijā skatāma līdz 2024. gada 7. martam. Savukārt jau 15. decembrī plkst. 18.00 ISSP Galerijā notiks izdevuma «WunderKombināts II. Latvijas mākslas gadagrāmata 2023» atklāšanas pasākums. Projektu organizē kultūras organizācija «Wunder Kombinat» sadarbībā ar ISSP Galeriju. Publisko pasākumu programma tapusi ar Rīgas domes atbalstu. Izdevuma tapšanu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.