Animācija — Katrīna Sadovņikova

«Kim?» Laikmetīgās mākslas centrā tikko atklātas trīs konkursa «Open Call 2023» uzvarētāju izstādes. Viena no tām ir dizaineru un mākslinieču Ievas Jakušas un Gundegas Straubergas kopīgi veidotā «Mazcenas Rīga», kas aplūko pilsētas identitāti caur tūrisma, amatniecības un mārketinga prizmu. Rubrikā «Forša fīča» Ieva stāsta par veidu, kā uziet informāciju, kas iedvesmo jaunām, negaidītām koncepcijām.

Forša fīča Fold 19. janvāris, 2024

«Konceptuālo dizainu redzu kā krustvārdu mīklu, ko sastādu un nododu risināšanai publikai. Domājot par foršu fīču, kas dod iedvesmu jaunu jautājumu formulēšanai, prātā nāk Vikipēdijas izvēlnes iespēja «Random article», kas darbojas vietnes angļu valodas versijā un katru reizi aizved mani uz kādu nebijušu vietu. Piemēram, šodien izlasīju par itāļu baroka dzejnieku Ansaldo Čeba (Ansaldo Cebà) un pasaulē lielāko atrasto baktēriju Thiomargarita magnifica.»

Ieva Jakuša 2020. gadā absolvējusi Eindhovenas Dizaina akadēmiju. Dizainere labprāt strādā pie starpdisciplināriem projektiem, īpaši sociālā dizaina. Ieva izveidojusi pētījumu—interneta arhīvu «I Grew Up in the Blockhouse», kas apkopo mikrorajonu iedzīvotāju pieredzes un tiecas stiprināt apkaimju kopienas un mikrorajonu iedzīvotāju savstarpējo sapratni.

 

Ievas un Gundegas Straubergas kopīgi veidotā izstāde «Mazcenas Rīga» apskata amatniecības un kultūras nozīmību un ietekmi mūsdienu tūrisma industrijā. Caur manipulētiem, tradicionāliem latviešu suvenīru izstrādājumiem projekts sniedz ieskatu kultūras reprezentācijas sarežģītībā un apšauba mantojuma pārvēršanu precēs, aicinot apdomāt kultūras artefaktu un tradīciju autentiskumu. Izstāde «Kim?» Laikmetīgās mākslas centrā skatāma līdz 25. februārim.