Kaklarota «Pašanalīze» — Una Mikuda. Foto — Mārtiņš Cīrulis

No 8. februāra līdz 21. aprīlim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) norisināsies vērienīga Rotu mākslas biedrības izstāde «Skārien–jūtīgs», kurā 23 autoru darbi atklāsies attiecībās ar rotu īpašniekiem, parādot dažādu paaudžu un mākslinieku rokrakstu plašo amplitūdu, kā arī uzsverot nozares attīstību un pēctecību. Līdz ar rotām izstādē būs aplūkojami to nēsātāju portreti, un apmeklētāji varēs izzināt arī rotu tapšanas stāstu.

Ziņas Fold 29. janvāris, 2024

Rotu mākslas biedrības izstādes «Skārien–jūtīgs» ideja balstās stāstos par cilvēkiem, viņu izvēlētajām rotām un to autoriem. Projekta nosaukums raksturo rotu dabu — būt saskarē ar cilvēku. Ekspozīcijā skatāmi mākslinieku oriģinālie jaundarbi, stāsti par katra dizainera radošo pieredzi un brīdi, kad rota satiekas ar īpašnieku. Apmeklētājiem tiek piedāvāta iespēja vērot rotas pievilcības spēku un mūsdienīgu izteiksmes līdzekļu daudzveidību, kā arī iepazīt rotu dizaina specifiku un dažādu materiālu sinerģiju.

Mākslinieki darinājuši rotas ārstiem, diplomātiem, filologiem, gleznotājiem, pasniedzējiem, studentiem, sev, radiniekiem un kolēģiem — līdz ar autordarbiem ekspozīcijā redzami fotogrāfa Mārtiņa Cīruļa veidotie portreti, kuros atspoguļojas rotu un to valkātāju vizuālais dialogs, savukārt audio dizainers Pēteris Pāss radījis skaņu instalāciju, kas iekļauj rotu tapšanas procesa audio fragmentus, elektroniskās mūzikas elementus un verbāli atklāj rotu nēsātāju domas un emocijas par rotaslietu nozīmi savā ikdienā.

 

Projektā iekļauti arī pašu mākslinieku komentāri par izstādē redzamajiem darbiem, sniedzot padziļinātu ieskatu viņu radošajā darbā. Piemēram, Annas Faniginas («Verba») gaisīgās kompozīcijas veltītas klasiskās filoloģijas profesorei Ilzei Rūmniecei: «Daudzi dzejoļu fragmenti, ko izmantoju rotās, ir Ilzes ieteikti, un tos esmu iegravējusi uz caurspīdīgu akmeņu lauskām, kas iemieso tās senās sajūtas, noskaņas, idejas un noslēpumus, kas kā tālu zvaigžņu gaisma turpina dot lādiņu mūsu dvēselei vēl pēc vairākām tūkstošgadēm.» Savukārt dizainere Daria Svirel rotu kolekciju «112» balstījusi personiskās atmiņās: «Man piedzimstot, tētis mammai uzdāvināja auskarus, tomēr pēc kāda laika tie pazuda. Tad brālis antikvariātā atrada tādus pašus, un tā tie piedzima no jauna un tagad pieder man. Tas ir tik skaisti! Man radās vēlme veidot darbus, kas stāstītu par patieso un svarīgo, par dārgām atmiņām.»

Izglītojošā programma

Izstādi pavada daudzveidīga izglītojošā programma, kas palīdzēs bagātināt auditorijas priekšstatu par aktuālajām tendencēm rotu dizainā, veicinot dialogu un diskusijas sabiedrībā.

10. februārī plkst. 14.00 — sarunas muzejā «Skārien–jūtīgs. Rotas un to dizaineri»

Tikšanās un pastaiga ekspozīcijā ar izstādes kuratorēm Gintu Grūbi un Zani Vilku, māksliniekiem un projekta radošo komandu.

8. martā plkst. 17.30 — diskusija «Sievietes–rotu mākslinieces–uzņēmējas»

Starptautiskajā sieviešu dienā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs piedāvā iedvesmoties radošiem panākumiem no rotu māksliniecēm — veiksmīgu zīmolu radītājām. Ar savu pieredzi dalīsies dizaineres Rasma Pušpure («DŌS Adornments»), Anita Savicka («Anita Savicka») un Anna Fanigina («Verba»).

13. martā plkst. 17.00 — radošā darbnīca jauniešiem ar Gintu Grūbi

Mākslas muzeja Jauniešu kluba dalībnieki kopā ar rotu mākslinieci Gintu Grūbi aicina jauniešus domāt par ilgtspējīgu dizainu, iepazīstot «ready–made» jeb gatavo objektu mākslu un aprites dizaina sniegtās iespējas rotu mākslā.

23. martā plkst. 12.00–16.00 — ģimenes diena «Rota–ļājamies»

Radošās darbnīcas, kurās iesaistītas dažādas maņa — dalībnieki varēs aplūkot rotas, klausīties mākslinieku stāstos un paši ar savām rokām veidot rotas. Ģimenes diena ir atvērts pasākums, kur var iegriezties un iesaistīties aktivitātēs jebkurā brīdī pasākuma norises laikā.

5. aprīlī plkst. 17.30 — ātrie randiņi «Satiec rotu mākslinieku!»

Izejot no ierastā formāta, DMDM piedāvā piedalīties «ātrajos randiņos». Pasākuma laikā apmeklētāji un mākslinieki satiksies īsās sarunās, kas sniegs iespēju dalīties iespaidos par izstādi, uzdot sev interesējošos jautājumus un tuvāk iepazīt vienam otru.

 21. aprīlī plkst. 14.00 — noslēguma ekskursija izstādē

Rotu mākslas biedrības izstādes «Skārien–jūtīgs» izskaņā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs piedāvā aplūkot ekspozīciju kopā ar kuratorēm Gintu Grūbi un Zani Vilku. Ekskursijā apmeklētāji uzzinās vairāk par mākslas darbiem un izstādes norises aizkulisēm, īpaša uzmanība tiks pievērsta aktualitātēm rotu mākslā Latvijā un pasaulē.

Nodarbība skolēniem «No idejas līdz rotai»

Pedagogi aicināti pieteikt skolēnu grupas nodarbībai, kuras laikā varēs apskatīt ekspozīciju, iepazīties ar procesiem rotu mākslā Latvijā un radošā uzdevumā iejusties dizainera lomā, izpētot rotu darināšanas gaitu no idejas līdz rezultātam.

 

Izstāde «Skārien–jūtīgs» Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā skatāma no 8. februāra līdz 21. aprīlim. Paredzot plašu skatītāju interesi, DMDM izstādes periodā piektdienās pagarinās darba laiku — trešdienās un piektdienās muzeju būs iespēja apmeklēt no plkst. 11.00 līdz 19.00.