LMA ekspozīcija «Un/necessary» Stokholma mēbeļu mesē. Publicitātes foto

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Dizaina nodaļas studenti un pasniedzēji no 6. līdz 10. februārim piedalās Stokholmas mēbeļu izstādes «Stockholm Furniture Fair» jauno dizaineru sadaļā «Greenhouse». LMA ekspozīcija «Un/necessary» jeb «Ne/vajadzīgs» pievēršas jautājumam par inovāciju lietderību dizaina funkcionalitātes kontekstā.

Ziņas Fold 7. februāris, 2024

Ikgadējā Stokholmas mēbeļu mese piesaista nozares profesionāļus — arhitektus, dizainerus, interjeristus, pircējus — un dizaina entuziastus no visas pasaules. Izstāde ir Skandināvijā vadošā mēbeļu un apgaismojuma platforma biznesam un tīklošanai, kā arī jaunu produktu, inovāciju testēšanai un laišanai tirgū.

 Savukārt sadaļa «Greenhouse» ir Stokholmas mēbeļu meses starptautiskā platforma jaunajiem dizaina talantiem, kas pulcē topošos dizainerus, gan neatkarīgos, gan dizaina skolu studentus, lai demonstrētu radošus un inovatīvus produktus un tiktos ar potenciālajiem sadarbības partneriem, ražotājiem un presi.

 

Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļa Stokholmas mēbeļu mesē piedalās kopš 2006. gada, un šī ir jau divpadsmitā reize. 
Šī gada ekspozīcijas koncepcija balstīta radošā apcerē par produktu lietderības vērtību, funkcijas nozīmību, ietekmi un nepieciešamību, liekot domāt par ilgtspējīgu un labu dizainu nākotnē. «Pāreja no nevajadzīga uz nepieciešamu bieži nosaka produktu attīstību laika gaitā. Priekšmeti, kas šobrīd var šķist nevajadzīgi, nākotnē var kļūt par neaizstājamu nepieciešamību,» teikts ekspozīcijas aprakstā.

Ekspozīcija attīstīta no Dizaina nodaļas bakalaura programmas Produktu dizaina 2. kursa studentu darba uzdevuma, strādājot pie individuāliem «Nevajadzīgās inovācijas» projektiem. Projekta mērķis — darbu izstrādē būt brīviem no jebkādiem pieņēmumiem par lietotāju vajadzībām un izmantot radošu pieeju praktiskos eksperimentos.
 Piemēram, Lūkass Segliņš radījis rīku «Smile», kas nodarbina smaidīšanā iesaistītos muskuļus, tādējādi dodot pozitīvu signālu smadzenēm un veicinot lietotāja labbūtību. Emīlija Lūse piedāvā risinājumu, kas tualetes apmeklējuma laikā ļauj nepārtraukt «skrollēšanu» viedtālrunī brīdī, kad nepieciešams atritināt tualetes papīru — to izdarīt palīdzēs īpaša lietotne un viedais tualetes papīra turētājs. Savukārt Pārsla Cinovska izstrādājusi rīku topošajiem dizaineriem, kas ļauj padziļināti iepazīt formu daudzveidību — dažādi gumijas «knupīši» palīdz izprast formas ar mutes palīdzību.

 

Latvijas Mākslas akadēmijas ekspozīcija izstādes apmeklētājus aicina uz pārdomām par laba dizaina piemēriem sev apkārt — vai tie atrisina kādu sabiedrībā vai tās daļā novērotu problēmu, vai arī tikuši radīti, lai piedāvātu inovāciju inovācijas dēļ? Kas padara mūsu dzīvi vieglāku vai, tieši otrādi, to sarežģī? Ekspozīcija aktualizē jautājums par dizainu, atgādinot, ka tam ir daudz lielāka nozīme nekā to bieži nojaušam, saskatām vai apzināmies.

Latvijas Mākslas akadēmijas stendu var meklēt Stokholmas mēbeļu izstādes «Greenhouse» zālē, stenda Nr. C05:45. Ekspozīcijas autori: LMA docētāji Māris Mortukāns (projekta vadītājs), Arvīds Endziņš, Andrejs Puķītis, Gita Straustiņa un LMA Produktu dizaina studenti Emīlija Lūse, Elizabete Ruša, Lūkass Segliņš, Daniels Treimanis, Marta Cīrule, Jānis Arnis, Elmārs Grigorovičs, Pārsla Cinovska.