Attēls — Tallinas Lietišķās mākslas triennāle

Tallinas Lietišķās mākslas triennāle ir starptautisks laikmetīgās amatniecības pasākums, kas izceļ dažādu lietišķās mākslas un dizaina jomu darbus. Dizaineri un mākslinieki no Baltijas un Ziemeļvalstīm līdz 15. martam aicināti pieteikties dalībai triennāles galvenajā izstādē «Konstruktīvuma smalkās līnijas», kas no 2024. gada 4. oktobra līdz 2025. gada 16. februārim norisināsies «Kai» mākslas centrā Tallinā.

Ziņas Fold 8. marts, 2024

9. Tallinas Lietišķās mākslas triennālē tiks izstādīti laikmetīgās amatniecības un dizaina darbi, kas pēta tādas tēmas kā konstruktīvums, elastība un ilgtspēja, visplašākajā nozīmē koncentrējoties uz tādiem jēdzieniem kā rekonstrukcija un virzība uz priekšu. Galvenās izstādes kuratore ir igauņu stikla māksliniece Mareta Sarapu (Maret Sarapu), kura veidojusi vairākas stikla mākslas izstādes Igaunijā, kā arī piedalījusies grupu izstādēs Latvijā, Lietuvā, Somijā, Dānijā, ASV un citur. Viņas darbi tikuši apbalvoti vairākos nacionāla mēroga mākslas konkursos un iekļauti muzeju kolekcijās gan Igaunijā, gan ārpus tās.

 

«Konstruktīvisms ir kaut kas skaidrs, vienkāršs un optimāls, kas atsakās no visa liekā. To var rast idejās un darbos, kas veicina attīstību un radošu progresu, atjaunošanu, kad viss ir zudis. Konstruktīvums rodas tad, kad trūkst līdzekļu, trūkst enerģijas vai kad mums ir jābūt saudzīgiem vienam pret otru. Tas var parādīties arī dabiskā prāta skaidrībā,» ar izstādes tēmu iepazīstina konkursa uzsaukums. «Mēs meklējam darbus, kas demonstrē individuālas vai kolektīvas metodes, kā virzīties uz risinājumiem. Tie var ietvert gan amatniecības prasmes, kas mantotas no senčiem, gan atklāties meklējumos, rodot risinājumu darbu izstrādes procesā. Mēs aicinām uz mijiedarbību ar objektiem, kas sniedz idejas un spēku dzīvot labāku dzīvi. Mēs meklējam stratēģijas un darbības modeļus. Mēs zinām, ka ne uz visiem jautājumiem ir viennozīmīgas atbildes un nav viena vienīga ceļa, kas būtu piemērots ikvienam. Tomēr ir ceļi, kas ved uz funkcionāliem, efektīviem un konstruktīviem rezultātiem.»

 

Konkursam par dalību 9. Tallinas Lietišķās mākslas triennālē var pieteikties mākslinieki un dizaineri, kas dzīvo vai strādā Baltijas valstīs un Ziemeļvalstīs (Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Dānijā, Islandē). Piedalīties aicināti profesionāli mākslinieki un mākslas studenti, gan individuāli, gan grupās. Māksliniekam jābūt sava darba autortiesību īpašniekam, un darbs nedrīkst būt radīts akadēmiskā darba vadītāja uzraudzībā. Mākslas darbus var prezentēt gan fiziskā, gan digitālā formātā. Katrs mākslinieks var piedāvāt atsevišķu darbu, instalāciju vai darbu sēriju. Darbi, kas pieder pie sērijas, var būt radīti dažādos laikposmos ar nosacījumu, ka tie veido konceptuālu veselumu.

 

Pieteikšanās konkursam atvēta līdz 15. martam. Plašāka informācija par dalību konkursā — Tallinas Lietišķās mākslas triennāles mājaslapā.