Foto — «MADE arhitekti»

«MADE arhitektu» veidotā «Pitraga Pietura» izvirzīta «Jaunā Eiropas Bauhaus» balvai un ir starp 50 finālistiem, kas atlasīti no vairāk nekā 530 pieteikumiem no visas Eiropas. Ziemeļkurzemes piejūrā atrodamā kafejnīca nominēta kategorijā «Atgūt piederības sajūtu» («Regaining a sense of belonging»).

Ziņas Fold 6. marts, 2024

«Pitraga Pietura» ir kafejnīca, vietējās kopienas un ceļotāju satikšanās punkts, kas 2023. gadā izveidots Pitraga zivju kūpināšanas fabrikas caurlaides ēkā, saglabājot esošo estētiku un pievienojot laikmetīgus dizaina un funkcionalitātes elementus. Arhitektūras kvalitāte, ilgtspējīgi un apritīgas būvniecības risinājumi, kā arī pasūtītāju — trīs ģimeņu komūnas — daudzdimensionālais dialogs ar apkārtnes iedzīvotājiem «Pitraga Pieturu» ierindo starp «Jaunā Eiropas Bauhausa» piemēriem tepat Latvijā.

 

Satikšanās vieta tika veidota, izmantojot esošo silikātķieģeļu substanci un papildinot to ar ceha kontekstā iederīgām metāla un koka apšuvuma plaknēm. Paviljons ir dinamisks, vasarā atverot jumta vairogus, tā ietekmes un satikšanās zona tiek paplašināta, kamēr ārpus sezonas ar aizvērtiem vairogiem ceļotājiem ir pieejami soli, kur piesēst. Saglabāti esošie materiāli, daļa izmantoti atkārtoti, trūkstošie elementu atrasti cehā, nodrošinot organisku iekļaušanos dabas un esošo ēku kontekstā.

Projekta autori ir «MADE arhitekti», kuri saņēmuši vairākas nacionālā līmeņa arhitektūras balvas tieši par sociāli iekļaujošu un ilgtspējīgu arhitektūru. Vairāki viņu darbi ir arī nominēti Eiropas Savienības balvai mūsdienu arhitektūrā «Mies van der Rohe Award».

 

Kopā «Jaunā Eiropas Bauhausa» konkursā tiks pasniegtas 20 balvas, un divas no tām noteiks skatītāju balsojums. Atbalstīt projektu var, balsojot par to konkursa mājaslapā. Atdot balsi par kādu no finālistiem iespējams no 6. marta plkst. 13.00 (12.00 CET) līdz 27. marta plkst. 19.00 (18.00 CET).