Konkursa publicitātes attēls — «Buildner»

Pēc «Sansusī» ēdināšanas zonas arhitektūras konkursa veiksmīgās norises un uzvarētāju projekta realizēšanas platforma «Buildner» izsludina jaunu arhitektūras konkursu par koka skatuvi, kas saskan ar festivāla vērtībām — ilgtspēju, radošumu un kopienas iesaisti. Skatuve iecerēta kā «Sansusī Mūziķu kautiņu» norises vieta, kas vienlaikus darbotos arī kā skaņas skulptūra. Konkursā ikviens interesents līdz 2. jūlijam var iesniegt priekšlikumus, kas piedāvā vienkārši uzbūvējamu risinājumu, kā arī atspoguļo festivāla radošo garu.

Ziņas Fold 19. marts, 2024

Ik gadu augusta otrās nedēļas nogalē rezidenču centra «Susēja» teritorija Aknīstē tiek atvēlēta alternatīvajam kamermūzikas festivālam «Sansusī». Festivāls — no tā programmas līdz festivāla teritorijas scenogrāfijai — veidots kā māksliniecisks piedzīvojums, kur līdz ar klasisko un mūsdienu kamermūziku apmeklētāji brīvā dabā un atmosfērā var izbaudīt arī citas laikmetīgās mākslas norises.

 

«Sansusī Mūziķu kautiņi» ir aizraujoša festivāla norise, kur mūziķi iesaistās dinamiskā cīņā, demonstrējot savu spontanitāti, asprātību un meistarību netradicionālā uzstāšanās formātā. Šie dueļi, kuros mazāk uzmanības tiek pievērsts tehniskajai meistarībai, bet vairāk — publikas iesaistei, festivālā ienes elektrizējošu un interaktīvu elementu, izceļot improvizācijas mākslu.

«Buildner» aicina arhitektus, dizainerus un citus radošos prātus individuāli vai komandās (līdz četriem cilvēkiem) konkursā iesniegt «Mūziķu kautiņu» skatuves dizaina priekšlikumus, kas atspoguļo novatorisko uzstāšanās formāta garu. Konkursa dalībnieku uzdevums izveidot skulpturālu koka skatuvi, kas darbotos arī kā mūzikas instruments, bagātinot festivāla audiālo pieredzi un kļūstot par jaunu vietzīmi tajā. Projektā jāiekļauj divas aptuveni 5×5 metru lielas skatuves platformas, 8×3 metru liels bārs ar noliktavu, kā arī 400–600 skatītāju vietas. Skatuvei jāspēj radīt skaņu vai nu pasīvi, izmantojot tās arhitektonisko formu, vai aktīvi, mijiedarbojoties ar apmeklētājiem. Ņemot vērā, ka uzstāšanās laikā papildu skaņas nav vēlamas, priekšlikumos jāietver iespēja skaņu slāpēt.

 

Būtiski, ka piedāvātais skatuves, bāra un sēdvietu risinājums pēc iespējas saudzē dabu un neparedz koku nozāģēšanu, kā arī tiek ņemti vērā Latvijas klimatiskie apstākļi. Projektam pamatā jābūt veidotam no koka, taču pieejama arī citu ilgtspējīgu materiālu izmantošana. Priekšlikumam jābūt gan ekoloģiski, gan finansiāli ilgtspējīgam, realizēšanas izmaksām sastādot ap 20–30 tūkstošiem eiro. Būtiski, ka projektu īsā laikā, 3–5 dienās, var īstenot brīvprātīgie — līdz 10 cilvēku liela komanda bez priekšzināšanām būvniecībā.

Konkursā var piedalīties ikviens interesents. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 2. jūlijs, bet reģistrācijas termiņš — 25. jūnijs. Lai piedalītos konkursā, dalībniekiem jāveic reģistrācijas maksa. Konkursa pirmās vietas ieguvējs saņems 5000 eiro naudas balvu, otrās vietas ieguvējs — 2500 eiro, bet trešās vietas — 1000 eiro. Darbus vērtēs «Sansusī» pārstāvji Uldis Trapencieris un Armands Siliņš–Bergmanis, arhitekti Vents Vīnbergs («NRJA»), Oskars Kotello («Meru arhitekti») un Marija Katrīna Dambe («Nomad arhitekti»), kā arī FOLD redaktore Paula Gāgane

 

Piedaloties šajā konkursā, dalībniekiem ir iespēja saņemt ne vien naudas balvas, bet redzēt savu projektu īstenotu. Projekta autori, kas pagājušajā gadā uzvarēja «Buildner» konkursā par «Sansusī» ēdināšanas zonas iekārtojumu, savu priekšlikumu paši savām rokām realizēja dzīvē. Jāatzīmē, ka autoriem nav fiziski jāuzbūvē projekts. Ja tas tiks izvēlēts realizācijai, viņu dalība būvniecības posmā nav obligāta. Autori var izvēlēties pievienoties celtniecības procesam kā brīvprātīgie, taču tas nav obligāti.

Plašāka informācija par konkursu, tā nolikums un citi materiāli pieejami «Buildner» mājaslapā.