Foto no konkursa materiāliem

Attīstītājs «Greengo» («Invego») ir izsludinājis atklātu starptautisku ideju konkursu par dzīvojamās apkaimes attīstību Šmerlī. Konkursa mērķis ir rast labāko teritorijas pilsētbūvniecisko un arhitektonisko koncepciju, kas būtu pamatā turpmākajam arhitektūras projektēšanas procesam un tā īstenojumam mazākos un detalizētākos konkursos. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 21. jūnijs. Konkursa kopējais balvu fonds — 33 000 eiro.

Ziņas Fold 30. aprīlis, 2024

Konkursa uzdevums ir radīt «nākotnes Šmerļa» vīziju, saskaņā ar kuru teritoriju starp Šmerļa un Biķernieku mežu, blakus Rīgas kinostudijai (Šmerļa ielā 3, 5 un 17) varētu veidot kā atraktīvu un iekārojamu apkaimi dažāda vecuma, kultūras, izcelsmes un ienākumu līmeņa iedzīvotājiem. Konkursa objekta teritoriju ir plānots izveidot dzīvojamo rajonu, kas laika gaitā iegūs savu vērtību, veidojoties kā pievilcīga, ērta un holistiska dzīvesvieta ar interesantu arhitektūru, nodrošinot iedzīvotājiem mājīgu atmosfēru kā iekštelpās, tā publiskajā ārtelpā.

 

Saskaņā ar attīstītāja ieceri jaunveidojamās teritorijas attīstības koncepcijas pamatā ir cilvēku labbūtība neatkarīgi no tā, kas viņi ir — seniori vai jaunieši, ģimenes ar vai bez bērniem, jebkura vecuma pāri vai vientuļi cilvēki, uzņēmēji vai kultūras darbinieki, mākslinieki utt. Tieši tāpēc paredzēts veidot dažādu apbūvi — gan rindu mājas, gan daudzdzīvokļu ēkas ar dažādas platības un cenu kategorijas dzīvokļiem, gan tirdzniecības un pakalpojumu objektus, neaizmirstot par ārtelpas labiekārtošanu ar atpūtas un aktivitāšu zonām, kā arī autotransporta novietnēm. Plānots, ka īres mājokļi šajā teritorijā veidos aptuveni 10–20 % no dzīvojamām ēkām. Iecerēts, ka apkaimes arhitektūra būs daudzveidīga un ietvers dažādas formu valodas.

 

Veidojot teritorijas publisko ārtelpu, attīstītājs vēlas maksimāli respektēt un izmantot apkārtējo ainavisko vidi, lai no jebkuras mājas logiem būtu iespējams ielūkoties mežā vai publiskās ārtelpas zaļumos. Iecerēts, ka lielākajai daļai dzīvokļu būs pieejamas terases, balkoni vai jumta terases. Plānots veidot arī promenādi un gājēju un velosipēdistu celiņu tīklu, kas apkaimi savienos ar ar tirdzniecības centru «Akropole Alfa».

 

Konkursa kopējais balvu fonds ir 33 000 eiro. Uzvarētājs saņems 20 000 eiro, otrās vietas ieguvējs — 8000 eiro, trešās vietas ieguvējs — 5000 eiro, turklāt žūrija tiesīga piešķirt 7000 eiro naudas balvu vienam vai vairākiem oriģinālāko ideju autoriem. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 21. jūnijs. Plašāka informācija par konkursu, tā nolikums un projektēšanas programma — konkursa vietnē.