Animācija — Katrīna Sadovņikova

Dāvids Šilters ir Latvijā vienīgās komiksu izdevniecības «Kuš!» dibinātājs, vadītājs un kurators. Kopš 2007. gada «Kuš!» regulāri izdod komiksu grāmatas un antoloģijas, rīko konkursus, meistarklases un dažādus pasākumus, attīstot komiksu mākslu Latvijā, kā arī popularizējot vietējos talantus citur pasaulē. Rubrikā «Forša fīča» Dāvids stāsta par funkciju, kas noder, digitalizējot mākslasdarbus.

Forša fīča Fold 5. aprīlis, 2024

«Pirms dažiem gadiem mums vajadzēja iegādāties jaunu skeneri «Kuš!» birojam, jo reizi pa reizei man jāieskenē kāds komikss. Tā kā mākslinieki bieži jautāja, kur varētu atrast A3 formāta skeneri, mēs apsvērām iespēju tādu iegādāties. Taču, pētot piedāvājumu, noskaidrojām, ka tie maksā gandrīz desmit reizes dārgāk nekā parasta izmēra skeneri, un — kurš gan varēja to iedomāties — tie ir arī divreiz lielāki. Ikviens, kurš kādreiz ir apmeklējis «Kuš!» biroju, zina, ka mums vieta ir no svara. Nedaudz vīlušies, mēs galu galā nopirkām A4 skeneri. Tomēr izrādās, ka tāda milzīga iekārta tik un tā nemaz nav vajadzīga. Pateicoties «Photoshop» funkcijai «Photomerge», lielus darbus var viegli skenēt arī ar mazāku skeneri. Ja jums ir lielāks zīmējums, vienkārši ieskenējiet katru tā daļu līdz darbs ir pilnībā aptverts. Tad atveriet visus ieskenētos failus «Photoshop» programmā un nospiediet «File», «Automate», «Photomerge» un visbeidzot «OK». Pēc aptuveni divām sekundēm brīnums ir paveikts un visi attēli ir apvienoti vienā. Ar šo fīču mēs ne tikai ietaupījām ievērojamu naudas summu un vietu birojā, bet arī daudz laika, jo manuāla mākslas darbu apvienošana var aizņemt kādu brīdi.»

Dāvids Šilters (David Schilter) ir dzimis Šveicē. Baltiju viņš iepazinis, studējot jurisprudenci «Erasmus» programmā Lietuvā, un Latvijā viņš dzīvo kopš 2006. gada. Komiksu māksla Dāvidam allaž bijusi tuva, un, tā kā Latvijā tā nebija populāra vai pieejama, viņš nolēmis dibināt pats savu izdevniecību. «Kuš!» regulāri izdod kabatas formāta antoloģijas, rīkojot komiksu konkursus par dažādām tēmām. Paralēli tam «Kuš!» rīko izstādes, meistarklases, radošās darbnīcas un citus pasākums. Sekot līdzi «Kuš!» jaunumiem iespējams izdevniecības mājaslapā.