Foto — Daša Trofimova

Pavadot izstādi «Kur lai paslēpjās!» par mākslinieku centieniem saglabāt brīvību par spīti padomju režīmam, mākslas centrs «Zuzeum» piedāvā zīda lakatus, kas izstrādāti pēc mākslinieces Zentas Loginas (1908–1983), abstraktās mākslas celmlauzes Latvijā, un viņas māsas Elīzas Atāres (1915–1993) metiem. Akcentējot modernisma un kosmosa tēmu, lakatu dizainus izraudzījusies izstādes kuratore, māksliniece Sandra Krastiņa.

Ziņas Paula Gāgane 18. aprīlis, 2024

Zenta Logina bija latviešu gleznotāja, skulptore un tekstila māksliniece, kuru var uzskatīt par laikmetīgās mākslas pionieri Latvijā. Spītējot padomju režīmam un nepakļaujoties sociālā reālisma važām, Logina savā darbā visu dzīvi eksperimentēja ar abstrakcionismu. Savas gleznas izstādīt viņa nevarēja, jo šo mākslas formu padomju vara uzraudzīja visstingrāk, taču pēc atkārtotas uzņemšanas Mākslinieku savienībā 1953. gadā Zenta drīkstēja piedalīties izstādēs ar tekstila darbiem. Lietišķajā mākslā un dizainā varas tvēriens nebija tik dzelžains, tāpēc Logina varēja pievērsties laikmetīgākām formām un tēmām. Tā viņas daiļradē 1960. gados ienāk kosmosa tematika, kas klātesoša arī Loginas atpazīstamākajos darbos — gobelēnos, ko pēc viņas skicēm darinājusi mākslinieces māsa Elīza Atāre.

Lai nopelnītu iztiku, Zenta un Elīza jau kopš 1950. gadiem zīmēja metus tekstilrūpniecības vajadzībām mākslinieciskās ražošanas kombinātam «Māksla». Zināms, ka daži no šiem metiem tika izmantoti plašajam Padomju Savienības tirgum, taču precīzas informācijas par to nav. Izvēloties dizaina skices «Zuzeum» lakatiem, māksliniece Sandra Krastiņa vēlējās atainot modernisma tendences, kas raksturīgas 1960. gadiem un uzskatāmas par sava veida brīvdomības izpausmi. Viņa norāda, ka lakatu metu modernais un lakoniskais stils nozīmē arī to, ka tā laika rūpniecība un, tātad, arī sabiedrība bija gatava jaunām vēsmām.

 

 2019. gadā Zentas Loginas fonds tika iekļauts Zuzānu kolekcijā, un līdz 19. maijam mākslinieces lakatu skices iespējams aplūkot izstādē «Kur lai paslēpjās!» mākslas centrā «Zuzeum», kur pieejami arī zīda lakati, kas pēc Zentas Loginas un Elīzas Atāres skicēm ražoti Itālijā.