«WabaWangla» instalācija «Kreisihoone» ēkā Valgā un tās foto — «De Jenz»

No 3. līdz 9. jūnijam vienpadsmit «Baltic Lines» dalībnieki dosies uz Valgu, lai VARES arhitektūras rezidencē strādātu pie pētniecības un mākslas darbiem. Savukārt no 5. līdz 9. jūnijam ikviens interesents aicināts piedalīties rezidences publiskās programmas pasākumos Valgā, kuru laikā varēs gūt ieskatu gan «Baltic Lines» dalībnieku topošajos darbos, gan iepazīt citus mākslinieciski pētnieciskus projektus.

Ziņas Fold 30. maijs, 2024

«Baltic Lines» ir mākslinieciskās izpētes tīkls, kas pēta «Rail Baltica» dzelzceļa infrastruktūras megaprojektu, kura mērķis ir integrēt Baltijas valstis Eiropas dzelzceļu tīklā. Projektā iesaistījušies vienpadsmit mākslinieki–pētnieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas un Zviedrijas, kuri pievērsīsies tādām tēmām kā Baltijas reģiona koncepts, arhivēšana kā politiska prakse un megaprojektu dokumentēšana. Oktobrī tiks atklāta izstāde galerijā «In The Closet» Viļņā, savukārt no 5. līdz 7. jūnijam Valgā  norisināsies «Baltic Lines» publiskie pasākumi, kas tapuši sadarbībā ar VARES arhitektūras rezidenci. Visi pasākumi notiks angļu valodā «WabaWangla» instalācijā «Kreisihoone» ēkā (Riia 5, Valga).

Pasākumu programma

Trešdiena, 5. jūnijs

17.00 — sarunas ar mākslinieci Mariju Kapajevu «Filming Screaming, Stitching, Writing, and Dancing: The Artistic Journey»

 

Marija Kapajeva (Igaunija/Lielbritānija) ir māksliniece, kura savos darbos izceļ perifēro vēsturi un noklusinātos stāstus, koncentrējoties uz robežidentitātēm feminisma skatījumā. Viņas darbi tiek izstādīti starptautiskā mērogā, tostarp «Draakoni» galerijā (2024), Igaunijas Mākslas muzejā KUMU (2022), Latvijas Laikmetīgās mākslas centrā (2022), Somijas Fotogrāfijas muzejā (2021) un Tallinas Mākslas telpas galerijā (2020). 2021. gadā Kapajeva uzsāka mākslinieciskās izpētes doktorantūras studijas Igaunijas Mākslas akadēmijā.

 

Prezentācijas laikā māksliniece pievērsīsies savas prakses metodoloģijai un iepazīstinās ar neseniem darbiem. Kapajevas praksē balstītie pētījumi ir vērsti uz autoetnogrāfiskām un feministiskām mākslinieciskās prakses metodēm. Viņas pētniecībā mākslas prakse kā dekoloniāls process veicina piederības un saiknes sajūtu postkoloniālajā pagātnē un tagadnē.

Piektdiena,  7. jūnijs

16.00 — sarunas ar mākslinieci Hannu Samosoni «Trail Baltic: Wisdom Gathered Along The Path»

 

Hanna Samosone pēta mākslas robežas un mēģina uztvert nezināmo. Kā intuitīva radītāja pastāvīgā kustībā savos darbos viņa bieži rīkojas ātri un spontāni. Samsone studējusi fotogrāfiju Igaunijas Mākslas akadēmijā un 2021. gadā absolvējusi FAMU Skatuves mākslas akadēmiju Prāgā.
2020. gada rudenī viņa veica izturības mākslas performanci, izstaigājot topošo «Rail Baltica» maršrutu no Iklas līdz Tallinai, kā rezultātā tapa filma «Trail Baltic: A Trip to the Green» (2023). Samsones jaunākais projekts ir personālizstāde «Magic Is Once Very Close To Nothing At All» Tallinas Mākslas telpā.

21.00 — Hannas Samosones filma «Trail Baltic: A Trip to the Green»

 

Dokumentālā filma seko sievietes ceļojumam pa topošo «Rail Baltica» dzelzceļa trases koridoru. Mēģinot veidot tiešraides pārraidi no 213 km garā maršruta, māksliniece Hanna Samosone pa ceļam satiek cilvēkus, kuru dzīves būs nešķirami saistītas ar nākotnes dzelzceļu. Ar cerībām, humoru un zaudējuma sāpēm dokumentālā filma ieskatās megaprojekta skarto cilvēku dzīvēs. Filmas fons ir neskarta ainava, kurai drīzumā lemts mainīties.

Sestdiena, 8. jūnijs

19.00 — lasījumi no Marijas Kapajevas grāmatas «A-Year-Long Scream»

 

Kapajeva sāka rakstīt šo grāmatu 2022. gada 24. februārī — dienā, kad sākās plaša mēroga iebrukums Ukrainā. Grāmata aptver tādas tēmas kā identitāte, kolektīvā un individuālā atbildība un vaina, valoda un piederība, kā arī feminisms. Grāmata izdota trīs valodās — igauņu, angļu un krievu —, kurās notiks arī lasījumi.

Svētdiena, 9. jūnijs

11.00 — ieskats «Baltic Lines» dalībnieku projektos

 

«Baltic Lines» mākslinieciskās izpētes projekta radošā nedēļa VARES rezidencē noslēgsies ar publiskām prezentācijām, kuru laikā projekta dalībnieki pastāstīs par savu individuālo projektu idejām un radošo procesu.

 

Projekta iniciatores ir Diāna Mikāne un Paula Veidenbauma. Projekta mākslinieki–pētnieki: Mattias Malk (Igaunija), Eglė Šimėnaitė (Lietuva), Valtteri Alanen (Somija), Sofie Lucia Maria Carlson (Zviedrija), Katariin Mudist (Igaunija), Kamilė Vasiliauskaitė (Lietuva), Aistė Gaidilionytė (Lietuva), Gustavs Grasis (Latvija), Diāna Mikāne (Latvija), Paula Veidenbauma (Latvija). Sadarbības partneri: ISSP, VARES, «In The Closet». «Baltic Lines» projektu finansiāli atbalsta «Nordic Culture Point». «Baltic Lines» norisēm iespējams iespējams sekot projekta Instagram kontā.