Animācija — Katrīna Sadovņikova

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM) šogad svin savu 35. dzimšanas dienu. Šodien, 3. maijā, apmeklētājiem durvis ver pirmā izstāde jubilejas notikumu sērijā «Dizaina procesi tuvplānā», kas atspoguļos aktuālās norises latviešu mūsdienu dizainā un ļaus iepazīt Latvijas dizaina zīmolu veiksmes stāstus. DMDM vadītāja un kuratore Inese Baranovska rubrikā «Forša fīča» stāsta par Latvijas dizaina produktu, ko viņa izmanto ik dienu.

Ziņas Fold 3. maijs, 2024

«Manu mīļo, labo lietu saraksta topā ir «Bloom» taburetes no «Articul» (Rīgas Krēslu fabrika), kas ir dēla un meitas dāvana man un vīram. Vēlāk mēs paši papildus iegādājamies vēl divas taburetes. Tās ir praktiskas, kompaktas un stabilas, taburetes noder, kad pie galda pulcējas paprāvs viesu pulks, un uz tām var pakāpties, kad aizsniedzams kāds augstāks plaukts.

«Articul» mēbeļu dizaina paraugi ir iekļauti Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja kolekcijā, turklāt «Bloom» izmantojam arī muzejā — gan publiskajā zonā, gan darbinieku telpās. Bez tām nav iedomājama mūsu mazā, bet omulīgā darbinieku virtuvīte. Prieks, ka arī Latvijā tiek radītas jēgpilnas un ilgtspējīgas lietas!»

Inese Baranovska ir mākslas zinātniece, mākslas un dizaina izstāžu kuratore Latvijā un ārzemēs, kā arī vairāku mākslas un dizaina grāmatu autore. 2008. gadā apbalvota ar Francijas Republikas Mākslu un literatūras ordeņa kavaliera pakāpi. Kopš 2011. gada Inese vada Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeju, kas šovasar atzīmē savu 35 jubileju.

 

Atskatoties uz 35 darba gadiem, muzejs izvēlējies pievērst pastiprinātu uzmanību šodienai un dot savu ieguldījumu nākotnē, ar izstāžu ciklu «Dizaina procesi tuvplānā» atbalstot biedrību «Dizaina eksporta alianse» centienos popularizēt zīmolu «Design Latvia». Pirmo izstādi ar nosaukumu «Pavasaris» apmeklētāji varēs aplūkot līdz 28. jūnijam. Iecerēts, ka ciklā sekos vēl trīs izstādes, kas, nomainot viena otru, būs skatāmas līdz pat gada beigām.