Animācija — Katrīna Sadovņikova

Šovakar, 24. maijā, plkst. 19.00 Rīgas cirkā tiks nosaukti Latvijas Dizaina gada balvas 2024 ieguvēji. Starp finālistiem ir darbs, kas cīnīsies par uzvaru veselās divās kategorijās — ziedojumu platforma Ukrainas atbalstam «Stopify» nominēta gan pakalpojumu, gan digitālo risinājumu kategorijās. Viens no platformas autoriem ir radošais direktors Māris Upenieks, kurš rubrikā «Forša fīča» iesaka lietu, no kuras radošiem cilvēkiem ir vērts atteikties.

Forša fīča Fold 24. maijs, 2024

«Esot prom no sava darba galda un datora, es nelietoju austiņas. Vispār nemaz. Ne ejot pa ielu, ne braucot vilcienā, ne tusnījot sporta zālē. Neklausos ne mūziku, ne podkāstus, ne audiogrāmatas. Kad kādreiz esmu šo pastāstījis paziņām, viņi uz mani ir skatījušies ar vāji maskētām šausmām — šitais ir nepieskaitāms. Taču palūko to no cita leņķa — ja ikdienā strādā radošu darbu, tas patērē daudz mentālās enerģijas. Smadzenēm arī ir vajadzīga atpūta un domām nepieciešams laiski izskrieties bez īpaša mērķa — ne velti par to raksta veselā lērumā dažādu psiholoģijas grāmatu. Ārpasaulē, vienalga, vai tā būtu pilsēta vai daba, ir milzums neuzbāzīgas iedvesmas dažādu neprognozējamu kombināciju formā. Re, Raimonda Paula dziesma no atvērta hruščovkas trešā stāva loga vai garāmejot noķerta sarunas ķeska par neveiksmīgu «Tinder» randiņu, nemaz nerunājot par skaļo putna gārdzienu tuvīnā koka lapotnē un daudz, daudz ko citu. Relaksēti tverot to visu bez balsīm vai basiem tieši savā ausī, prāts atpūšas no ikdienā patērētā satura pārstimulācijas un atveras jaunām idejām. Bieži vien ilgi meklēti risinājumi man rodas tieši šādos brīžos — kad ejot, skrienot, vai braucot es vienkārši brīvi ļaujos tam, kas iemaldīsies manā uztverē, nevis kontrolēju to ar «play» pogu.»

Māris Upenieks ir neatkarīgi strādājošs radošais direktors, kurš veido reklāmas kampaņas, zīmolus un pakalpojumus, kā arī regulāri sadarbojas ar Latvijas pazīstamākajām reklāmas aģentūrām. Izmantojot savas profesionālās prasmes, viņš runā par sabiedrībai nozīmīgiem tematiem — pēc brīvprātīgas iniciatīvas Māris veidojis gan vairākas komunikācijas kampaņas pandēmijas laikā, aicinot sabiedrību būt atbildīgiem, gan kopā ar domubiedriem, Mārci Miķeslonu—Germu un Miku Miķelsonu, izveidojis «Stopify» ziedojumu platformu Ukrainas atbalstam, kas šobrīd savākusi jau teju 1,5 miljonus eiro.

 

«Stopify» ir starp 20 finālistiem, kas šogad cīnās par Latvijas Dizaina gada balvu. Konkursa uzvarētāji tiks noskaidroti šovakar, 24. maijā, plkst. 19.00 svinīgā apbalvošanas ceremonijā Rīgas cirkā. Lai piedalītos pasākumā, interesenti aicināti iepriekš reģistrēties.