Foto no Strenču fotodarbnīcas stikla plašu kolekcijas

Līdz 23. jūnijam sabiedriskā transporta pieturvietās Rīgā apskatāma Rīgas Fotogrāfijas biennāles (RFB) 2024 
ārtelpas izstāde «Acīm redzamais — ne/ticamais», kas tapusi sadarbībā ar Latvijas Fotogrāfijas muzeju. Projekta tematiskā krājuma atlase pievēršas 20. gs. pirmās puses fotogrāfu eksperimentiem, kas veido iluzoru attēlojumu.

Ziņas Fold 11. jūnijs, 2024

Vizuālā uztvere ir sarežģīta sistēma, kur iesaistīta redze, prāts un atmiņas procesi, kas mūsdienās kļuvuši par nozīmīgu fotogrāfijas medija izpētes lauku. Līdz ar fotogrāfijas tehnoloģiju attīstību mainījusies arī redzēšanas kultūra, tomēr fotogrāfiska attēla ticamības jeb dokumentalitātes jautājumi «Photoshop», viedtālruņu un interneta laikmetā joprojām ir aktuāli. Jauno tehnoloģiju iespējas manipulēt ar attēliem un tos ģenerēt rosina pārskatīt un izvērtēt analogās fotogrāfijas mantojumu, jo pašreizējais samulsums par vizuālo viltojumu klātesamību mūsu vidē ir daļa no diskusijas, kas eksistē jau kopš fotogrāfiska attēla aizsākuma 19. gs. vidū.

Latvijas Fotogrāfijas muzejs piedāvā ielūkoties tematiskā krājuma atlasē «Acīm redzamais — ne/ticamais», kur pārstāvēti 20. gs. pirmās puses fotogrāfu eksperimenti, kas rezultējušies iluzorā attēlojumā. Atlasīto autoru darbos ir pārstāvētas dažādas tehnikas — retuša, kolorēšana, montāža u.c. —, kā arī eksperimenti ar uzņemšanas skata punktu jeb rakursu, veidojot deformētu objekta attēlojumu foto. Pārstāvētie autori ir gan profesionāla aroda lietpratēji, kā Lūcija Alutis–Kreicberga, gan amatieri, kā Konstantīns Koks.

 

Izstāde «Acīm redzamais — ne/ticamais» Rīgas sabiedriskā transporta pieturās un reklāmas stendos skatāma līdz 23. jūnijam. Projekta karte pieejama šeit. Izstādes kuratore — Baiba Tetere. Plašāka informācija par izstādi — Rīgas Fotogrāfijas biennāles mājaslapā.