Foto — Gvido Kajons (1988)

Pagājušajā nedēļā «Spiral» mākslas centrā Tokijā tika atklāta Baltijas fotogrāfijas izstāde «Human Baltic», kur skatāmas humānisma fotogrāfijas no trīs Baltijas valstīm, kas tapušas laikā no 1960. līdz 1990. gadiem. Poētiskā foto kolekcija, kas ikdienišķo pietuvina mākslai, sniedz ieskatu Baltijas cilvēku dzīvē, atklājot viņu izturību un gara spēku padomju realitātē.

Ziņas Fold 3. jūnijs, 2024

Izstādē «Human Baltic» iekļauti vairāk nekā 200 darbi no Baltijas fotogrāfijas dārgumu krātuves un kopumā pārstāvēti 16 nozīmīgākie perioda mākslinieki: Andrejs Grants, Aivars Liepiņš, Gvido Kajons, Gunārs Binde, Māra Brašmane un Zenta Dzividzinska no Latvijas; Algimantas Kunčius, Algirdas Šeškus, Aleksandras Macijauskas, Violtea Bubelīte (Violeta Bubelytė) un Romualdas Požerskis no Lietuvas; un Arno Sārs (Arno Saar), Ene Kārema (Ene Kärema), Kalju Sūrs (Kalju Suur), Pēters Tūmings (Peeter Tooming), Pēters Langovits (Peeter Langovits) un Tīts Vērmē (Tiit Veermäe) no Igaunijas.

Neraugoties uz dažādām tehnikām un tēmām, autorus vieno humānisma fotogrāfijas pieeja: ikdienas dzīves iemūžināšana, dažreiz ikdienišķa un garlaicīga, citreiz romantizēta. «Tas, kas mums šķiet ikdienišķs un pārāk vienkāršs, var radīt interesi japāņiem, ļaujot viņiem iepazīt Baltijas cilvēku raksturu,» secina izstādes producents Sergejs Grigorjevs.

 

1960.–1990. gadu humānisma fotogrāfijas prakse Baltijas valstīs pārstāvēja pastāvīgu cīņu par izteiksmes brīvību, identitāti un atmiņu. Tas noteica izstādei izvēlēto fotogrāfiju atlasi, iekļaujot gan cenzētus vai iepriekš nepublicētus attēlus, gan kritiskus, ironiskus un aktu žanra piemērus, kas padomju laikā tika aizliegti. Izstādes fotogrāfiju kolekciju kūrēja Dr. Agne Narušīte (Agnė Narušytė) no Lietuvas kopā ar Baltijas valstu kuratoriem Ivetu Gabaliņu (ISSP) no Latvijas, kā arī Tomasu Jervetu (Toomas Järvet) un Kristelu Aimē Lauru (Kristel Aimee Laur, Juhana Kūsa dokumentālās fotogrāfijas centrs) no  Igaunijas.

Izstādē iekļauta arī Baltijas ceļam veltīta interaktīva lietotne, kas aicina Tokijas iedzīvotājus iepazīt fenomenu, kas vienoja divus miljonus cilvēku. Lietotne piedāvā maršrutu ap galeriju pa Tokijas ielām un alejām, prezentējot neredzētas fotogrāfijas un retus video materiālus, kā arī vēsturiskus komentārus un jaunu mediju saturu. Paralēli izstādei notiks arī diskusijas, kas popularizēs Baltijas fotogrāfiju Tokijas mākslas cienītāju vidū, kā arī fotogrāfu ziedotu darbu labdarības izsole, no kuras ienākumi tiks veltīti Ukrainas bēgļu atbalstam Japānā.

 

Izstāde «Human Baltic» līdz 9. jūnijam skatāma «Spiral Garden» galerijā Tokijā. Plašāk par izstādi — «Spiral» mākslas centra mājaslapā.