Publicitātes attēli

Sagaidot jauno mācību gadu, bērnu grāmatu izdevniecība «Liels un mazs» laidusi klajā dzejas krājumu pusaudžiem «Netikumīgie». Grāmata ir patstāvīgs turpinājums režisores Kristas Burānes dokumentālajai dzejas izrādei ar tādu pašu nosaukumu, kuras mērķis ir radīt 21. gadsimta Latvijas pusaudža portretu dzejas valodā. Krājumā iekļauti latviešu mūsdienu autoru dzejoļi, kas papildināti ar jauno mākslinieku ilustrācijām.

Ziņas Fold 6. septembris, 2021

Režisores Kristas Burānes ideju par izrādi «Neikumīgie» («Dirty Deal Teatro») rosināja vairāki skandāli, kas tika sacelti ap skolā izmantotajiem literārajiem tekstiem un citiem mākslas darbiem, un tā saucamie «tikumības grozījumi» izglītības likumā. Izrādes veidotāji vēlējās uzdot jautājumu par dzejas lomu 21. gadsimta jaunieša dzīvē un izmantot šo mediju, lai dotu vārdu pašiem pusaudžiem sarunā ar pieaugušajiem par viņu dzīves realitāti un to, vai mākslai ir jāsargā tikumība.

 

Izrādes dramaturģija veidota, balstoties uz pētījumu Cēsu 2. pamatskolas astotajās klasēs, dzejniekiem trīs mēnešu garumā piedaloties pusaudžu ikdienā, sarunājoties, iemantojot zināmu uzticēšanos, vērojot un provocējot. Rezultātā tapa viņu portretu un situāciju galerija dzejas formā — Luīzes Marijas Meļķes, Kirila Ēča un Raimonda Ķirķa dzejoļus izrādē kopā ar aktieri Reini Boteru no savas personiskās jauna cilvēka un dzejnieka pieredzes pozīcijām komentē paši autori, kas ir arī izrādes protagonisti. Savukārt Agnese Krivade un Kārlis Vērdiņš sacerēja songus (dziesmas, kas atklāj lugas idejisko saturu vai pauž aktiera attieksmi pret to), kas komentē situāciju no skolotāju viedokļa.

 

Grāmatā «Netikumīgie» netiek dublēta izrādes dramaturģija, bet veidota patstāvīga dzejoļu krājuma kompozīcija, ko sastādījusi Inese Zandere. Izdevumā iekļauti Agneses Krivades, Marija Luīzes Meļķes, Kārļa Vērdiņa, Kirila Ēča un Raimonda Ķirķa dzejoļi, kurus papildina jauno mākslinieku Agates Lielpēteres, Liānas Mihailovas, Sanitas Adovičas un Paula Rietuma veidotās ilustrācijas. Grāmatas dizainu veidojis Aleksejs Muraško.

 

«Gan izrāde, gan grāmata uzrunā un atbalsta pusaudžu un jauniešu dabisko pretošanās instinktu un vēlmi mainīt pasauli, piedāvājot mākslu un dzeju kā brīvības izpratnes kvintesenci un sabiedrisko aktivitāti kā brīvības realizācijas formu,» norāda projekta veidotāji. Viņi atgādina, ka platformā «manabalss.lv» joprojām iespējams parakstīt iniciatīvu par demokrātiskām vērtībām izglītības iestādēs, kas aicina no Izglītības likuma svītrot 10.1 pantu Izglītība un tikumība, kas Izglītības likumā iekļauj grūti definējamo tikumības jēdzienu, kā arī runā par izglītojamo aizsargāšanu no «nevēlamas» informācijas un metodēm.

 

Grāmatu «Netikumīgie» iespējams iegādāties «Lieles un mazs» mājaslapā.  Grāmatas izdošanu atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds.