Ilustrācija — Jurijs Tatarkins

Līdz vasaras beigām galerijā «Istaba» darbosies jauno ilustratoru veikals «Sābrs istabā», kurā varēs ne vien iegādāties zīnus un mākslas darbus, bet satikt arī pašus māksliniekus. Pop–up veikals turpina zīnu un mazo izdevēju festivālā «Sābrs» aizsākto — radīt iespēju jaunajiem māksliniekiem un mazajiem izdevējiem parādīt sevi plašākajai auditorijai un radīt platformu, kur satikties.

Ziņas Fold 14. jūlijs, 2022

«Sābrs» darbojas kā platforma, kura apvieno līdzīgi domājošos un rod jaunas iespējas gan māksliniekiem, kuri jau veiksmīgi iesākuši savu karjeru, gan arī studentiem un tiem, kuri tikai meklē savu radošo ceļu. «Pašlaik Latvijā nav nevienas galerijas, žurnāla vai veikala, kas būtu veltīts tikai ilustrācijai, lai gan Latvijā ir daudz talantīgu mākslinieku šajā jomā. Ilustrācija sabiedrības apziņā joprojām bieži vien saistās tikai ar grāmatu mākslu un amatniecību, kas ir kā papildinājums literatūras darbam, bet ilustrācija jau kādu laiku ir pāraugusi savu sākotnējo nozīmi un kļuvusi daudz patstāvīgāka. Mūsdienās ilustratori bieži vien ir arī autori. Vēlamies pievērst cilvēku uzmanību šiem jautājumiem un veicināt nozares attīstību,» stāsta viens no festivāla «Sābrs» rīkotājiem, ilustrators Jurijs Tatarkins.

 

Viņš norāda, ka, izvērtējot labās prakses piemērus Latvijā un ārzemēs, «Sābrs» organizatoru komanda secinājusi, ka visveiksmīgākās radošās telpas ir tās, kas sevī apvieno vairākas funkcijas, kalpojot gan kā galerija un veikals, gan kā darbnīca un koprades telpa. «Arī «Sābrs istabā» plānots kā vieta, kur iegādāties mākslas darbus, zīnus un mazo izdevēju žurnālus, un citas publikācijas, kā arī vieta, kur satikties, sarunāties un darboties. Mākslinieki, kuru darbi būs veikalā, bieži vien paši atradīsies uz vietas, radoši izpaudīsies un rīkos darbnīcas,» stāsta Jurijs.

 

Plānots, ka pop–up veikals galerijā «Istaba» darbosies līdz vasaras beigām. Sekot līdzi «Sābrs» aktualitātēm iespējams festivāla Instagram un Facebook vietnēs.