Plakātu konkursa «Paimio sanatorijai 90» publicitātes attēls

Atzīmējot savu 90. gadadienu, Paimio sanatorijas fonds un Somijas Vizuālās komunikācijas dizaineru asociācija «Grafia» rīko plakātu konkursu, kurā vizuālās komunikācijas profesionāļi un studenti tiek aicināti interpretēt arhitektu Aino un Alvara Alto redzējumu par cilvēka attiecībām ar vidi. Plakātu iesniegšanas termiņš — 10. marts.

Ziņas Fold 21. februāris, 2023

Paimio sanatorija tika atklāta 1933. gadā, un kopš tā laika tā ir kļuvusi par pasaulē atzītu modernās arhitektūras šedevru. Alto skatījums uz cilvēces, dabas, arhitektūras un dizaina savstarpējām attiecībām bija unikāls savam laikam. Kā šo perspektīvu var vizuāli interpretēt mūsdienu mainīgajā vidē? Kā tā ir attīstījies un kā tā var attīstīties turpmāk? Konkursa mērķis ir atrast vizuālas izpausmes šo jautājumu risināšanai.

 

«Aino un Alvara Alto radītais dizains nāk no ļoti humānas perspektīvas — tā mērķis bija veicināt cilvēku labbūtību. Tagad mēs cenšamies atjaunot šo cilvēcisko skatījumu starptautiskā plakātu konkursā. Konkursa žūrija cer, ka šī pārlaicīgā tēma iedvesmos dizainerus no visas pasaules radīt oriģinālus, paliekošus un vizuāli izcilus darbus, kas iedrošina cilvēkus,» stāsta konkursa žūrijas priekšsēdētājs, grafikas dizainers Ilka Kerkeinens (Ilkka Kärkkäinen).

 

Iesniegtos darbus vērtēs žūrija: konkursa patronese un mediju kompānijas «Sanoma» valdes locekle Rafaela Sepele (Rafaela Seppälä); žūrijas priekšsēdētājs, grafikas dizainers Ilka Kerkeinens («So_helsinki»); laikraksta «Helsingin Sanomat» reklāmas direktors Tumoass Jēskeleinens (Tuomas Jääskeläinen); dizaina tirdzniecības platformas «Finnish Design Shop» dibinātājs un vadītājs Tēmu Kīski (Teemu Kiiski); Helsinku Dizaina nedēļas programmas direktore Anni Korkmane (Anni Korkman), arhitekts Tēmu Kurkela (Teemu Kurkela, «JKMM Architects»), interjera dizainere Nīna Sihto (Niina Sihto, «Fyra»; Paimio sanatorijas fonda komunikācijas vadītāja Anna Vartiainena (Anna Vartainen); grafikas dizainere Marīna Veziko (Marina Veziko).

 

No konkursam iesūtītajiem darbiem žūrija izvēlēsies deviņdesmit plakātus, kuri būs apskatāmi izstādē, kas Paimio sanatorijas galvenajā ēkā tiks atvērta 5. maijā un turpināsies līdz 3. septembrim. Labākā plakāta autors saņems 5000 eiro, otrās vietas ieguvējs — 3000 eiro, bet trešās vietas ieguvējs — 2000 eiro. Papildu godalgotajām vietām žūrija piešķirs arī trīs atzinības.

 

Konkurss ir atvērts vizuālās komunikācijas profesionāļiem un studentiem no visas pasaules, iesniegto pieteikumu skaits nav ierobežots. Darbu iesniegšanas termiņš — 10. marts. Plašāka informācija par konkursu — Paimio sanatorijas mājaslapā.

 

Konkursu organizē Paimio sanatorijas fonds sadarbībā ar Somijas Vizuālās komunikācijas dizaineru asociāciju «Grafia», dizaina tirdzniecības platformu «Finnish Design Shop» un grafikas dizaina studiju «So_helsinki».