Renārs Liepiņš pie SXSW ieejas. Foto no personīgā arhīva.

Renārs Liepiņš ir viens no līdz šim nedaudzajiem latviešiem, kam bijusi iespēja apmeklēt «SXSW Interactive» festivālu. Vajadzīgas divas publikācijas, lai izstāstītu interesantāko no redzētā un piedzīvotā.

Reportāžas Renārs Liepiņš 17. aprīlis, 2013

«SXSW Interactive» (South By Southwest) Ostinā (Austin, TX) norisinās kopš 1994. gada, un jau kādu laiku tiek uzskatīts par lielāko savas nišas pasākumu pasaulē, aptverot jaunāko, interesantāko un svarīgāko reklāmā, tehnoloģijās, inovācijās, dizainā, internetā, saziņā, sociālajos tīklos, medijos, interaktīvajos risinājumos… Īsāk sakot, visu. Un tā ir tikai viena no trijām SXSW daļām, kura pagaidām tiek uzskatīta par jaunu, salīdzinot ar «SXSW Film» un nu jau leģendāro «SXSW Music». Vērts piebilst, ka dažus nosaukumus un apzīmējumus šeit minēšu angliski, jo tie tik tiešām šādi izklausās labāk.

Labākais no redzētā

Pārāk daudz palaists garām un ļoti daudz redzēts. Ar tādu rezultātu esmu noslēdzis savu pirmo un, cerams, ne pēdējo «SXSW Interactive». Gribu īpaši izcelt vīru vārdā Elons Musks (Elon Musk). Viņš ir tas, kas reiz radīja «PayPal» servisu, bet šobrīd ir aizņemts ar saules enerģijas paneļiem, raķetēm, Boeing nedienu atrisināšanu, kā arī «Tesla Motors» — kaut kur lasīju, ka viens modelis esot reģistrēts arī Latvijā. Šeit, Kalifornijā, tādus var redzēt samērā bieži, un tie izskatās kolosāli. Bez šaubām varu viņu saukt par Ričardu Brensonu nr. 2 un esmu drošs, ka pēc pāris gadiem katra amerikāņu puišeļa varonis būs Elons, nevis Ričards. Ja visi striķi savilksies pareizi, mēs piedzīvosim visu to, ko rāda fantastikas filmās, un iemesls tam būs tieši šis vīrs. Īsu brīdi pēc viņa runas internetā parādījās SaulPaul ierepotais lekcijas kopsavilkums, bet paša Elona video no SXSW… Laikam nekur nav pieejams.

Nejauši iemaldījos lekcijā «The Best Interface Is No Interface». Tā bija vienkārša un ģeniāla. Tieši tāda, kādam jābūt lieliskam interface / user experience. Starp daudzajiem piemēriem, ko Golden Krishna minēja, atmiņā visvairāk palika viņa smīkņāšana par šo BMW Remote App, kas, lai atvērtu mašīnu, izmanto apmēram 13 soļus, no kuriem vismaz 10 ir lieki. Tas nebūt nav labāks risinājums par parastu atslēgu vai pulti. Taču šī Mercedes Keyless-Go funkcija ir gan. Golden Krishna tumblr lapā vari ievadīt savu e-pastu un viņš, iespējams, Tev atsūtīs savas SXSW uzstāšanās slaidus un vēl ko noderīgu.

Sindijas Gallopas (Cindy Gallop) projekts «Make Love Not Porn». Šo dāmu un viņas kolorīto ideju, iespējams, kāds jau būs apošņājis šajā TED video. Laiks ir pagājis, un viņas projekts iet griezdamies. Laipni lūgti nomāt citu mīlnieku iesniegtos video vai arī pievienot pašiem savus un pelnīt ar to naudu.

«Caine’s Arcade» stāsts par kādu puišeli un viņa kartona kastēm, kuras mazais pārvērtis par veselu atrakciju parku. Stāsts ļoti īsā laika posmā guvis vairākus simtus tūkstošus dolāru ziedojumos, kā arī pārtapis par veselu fondu, kas atbalsta radošumu bērnos.

Šis un tas par interaktīvām dokumentālajām filmām. piemēram, «Bear 71» ir interaktīva dokumentālā filma par kādu lāci un viņa dzīvi nacionālajā parkā, savukārt šī ir par no Ziemeļkorejas aizmukušajiem. Te arī vesela lapa ar līdzīgā gaumē veidotām filmām.

Mazliet par aplikācijām. Piemēram, šāds foršs kalendārs. Vai arī aplikācija ceļotājiem, kura varētu būt daudz aktuālāka Ziemeļamerikā. Gan pašam, gan arī visiem pārējiem SXSW apmeklētājiem vislabāk esot paticis tieši younity.

Šī reklāma noteikti varētu iet pie sirds tiem, kam patīk iestāties pret netaisnību pasaulē un parādīt savu nostāju ar kādu «like» vai «share». Savukārt šis video, ņemot vērā tā brīža #horseburger nedienas, likās divtik lielisks un pamācošs, ja ir jātiek galā ar muļķīgiem komentāriem internetā.

Un, protams, Google. Diemžēl nespēju iekļūt šajā lekcijā par Google Glass iespējām, taču Google ir labais zēns un visiem spēkiem grib izcelt savu jauno produktu, tādēļ nav aizmirsis par video no šīs lekcijas.

Tie, kam šodien laiks tāds brīvāks, var droši doties uz SXSW Interactive Schedule un atrast vēl un vēl.