Sindija Gallopa (Cindy Gallop) prezentācijā. Foto — Renārs Liepiņš.

Renārs Liepiņš turpina stāstīt par Ostinas «SXSW Interactive» festivālā piedzīvoto. Otrajā publikācijā — padomi, kā paspēt ātrāk un iegūt vairāk.

«SXSW Interactive» festivāla piedāvātā pasākumu programma ir tik plaša, ka vajadzīgas priekšzināšanas, lai neapjuktu, atsijātu svarīgākos notikumus no mazāk nozīmīgiem un rīkotos mērķtiecīgi. SXSW ir arī vērtīga komunikācijas skola jauniem profesionāļiem.

Uzrunā svešiniekus

Šī gada SXSW apmeklēja ap 27 000 cilvēku. Teju katrs no tiem ir kādas reklāmas aģentūras darbonis, sava «start–up» dibinātājs, blogeris, koderis, lielāka vai mazāka kalibra Artūrs Mednis. Par to pārliecinājos, jau iekāpjot lidmašīnā, kad nejauši apsēdos blakus kādas filmu producēšanas kompānijas īpašniekam. Sagadīšanās, bet viņa uzņēmums «pičoja» iespēju filmēt «Hot Wheels» TV klipu, pie kura arī pats strādāju reklāmas aģentūrā «Mistress» Kalifornijā. Ielūgumu uz šī vīra kompānijas privāto pasākumu saņēmu vēl pirms lidmašīna bija pacēlusies. Pāris metru virs zemes es sapratu, ka šajā pasākumā es uzrunāšu daudzus, daudzus svešiniekus.

Ej gulēt vēlu

Piecas dienas, piecas naktis. Tik ir iespējams izturēt konstantā miega, normāla ēdiena un svaigu kreklu trūkumā. Ir vērts nedoties gulēt, bet pavandīties apkārt pa pilsētu, mēģinot ieklīst kādā privātā ballītē vai pasākumā. Kāda jēga katru vakaru ballēties un miegainām acīm nākošajā dienā iet uz lekcijām? Jēga ir, jo īpaši tad, ja esi karjeras sākumā, darba meklējumos vai meklē investorus savam «start–up». Tieši privātajās ballītēs rindā uz tualeti tu nostāsies blakus potenciālam biznesa partnerim, vai pie bāra uzsāksi sarunu ar kādas reklāmas aģentūras rekrūteri.

Esi nekaunīgs

Neesmu liels šīs īpašības piekritējs, taču bez nekaunības SXSW būs grūti. Gandrīz uz jebkuru pasākumu ir jāierodas vismaz 30 minūtes iepriekš, jo ļoti ātri sarodas cilvēku rindas. Lekciju telpās sēdvietu ir tik, cik ir, un nevienu nelaiž sēdēt uz grīdas vai stāvēt kājās. Var arī gadīties, ka pēc ilgstošas stāvēšanas rindā tieši deguna priekšā durvis tiek aizvērtas. Es ātri guvu mācību, ka gaidīšana ir ļoti neizdevīga, tādēļ liku lietā nekaunības principu — devos uz rindas sākumu un mēģināju «ieslīdēt». Es zinu, ka tā darīt nav pareizi, bet nekaunība man palīdzēja tikt uz Elon Musk, David Karp un Daniel Ek lekcijām.

Ņem līdzi vizītkartes

Stāsti visiem, kas esi un ko dari, un dod vizītkartes. Prasi arī citiem, ko viņi dara, un lūdz vizītkartes. Vārds pa vārdam, vizītkarte pa vizītkartei, un tā es iekūlos «Wieden+Kennedy», «R/GA», «Goodby Silverstein & Partners» privātajās ballītēs, kā arī nejauši uzskrēju cilvēkiem, kas radījuši «MINI Getaway», strādājuši pie «Old Spice Your Man Could Smell Like». SXSW katrs kaut ko pārdod — savu ideju, savas zināšanas vai sevi pašu. To varētu salīdzināt ar milzīgu «elevator pitch», jo lielajā cilvēku burzmā ir dotas, vidējais, 20–30 sekundes, lai ar kādu iepazītos, paspētu izmest kādu asprātību, izstāstītu par savu ģeniālo ideju un apmainītos ar vizītkartēm.

SXSW katrs kaut ko pārdod — savu ideju, savas zināšanas vai sevi pašu.

Ēd BBQ

Ostina ir slavena ar saviem bārbekjū. Ir daudz labu vietu, taču tādas, uz kurām noteikti jādodas, ir tikai dažas. Kāds nejauši satiktais man izstāstīja, ka bez vārda runas ir jāapmeklē leģendārā «Franklin’s» bārbekjū vieta. Turp pusdienot ir jādodas jau deviņos no rīta, jo rindas ir garas, un gaļas ir tik, cik ir. Ostinā ierados ar vēderu, kas gaļas produktus nebija redzējis vismaz mēnesi, taču tas, kā paši saprotat, ātri mainījās.

Uzlādējies

Ostinā redzēju divu veidu cilvēkus: kritušos un skrienošos. Kritušie ir tie, kas sēž stūros un lādē savus gadžetus, kamēr pārējie skrien uz lekcijām. Vai arī skrien lādēt savus gadžetus. Telefonu vai planšetdatoru SXSW būs jāizmanto gandrīz nepārtraukti — lai saprastu savu atrašanās vietu, atrastu ēstuves, plānotu dienu ar SXSW aplikāciju, spiestu «attend» visiem iespējamiem pasākumiem «Eventbrite» aplikācijā vai pierakstītu svarīgāko no lekcijām. Tādēļ noteikti ņem līdzi lādētāju. Bezmaksas WiFi ir visur, un tas ir ļoti labs.

Esi viens

Uz Ostinu devos viens, neko neizpētot un neplānojot. Tas daudzviet nostrādāja man par labu, jo es bieži cilvēkiem kaut ko jautāju, kā arī nebiju piesiets kādam vai kāda plānam. Es varēju iet, darīt, redzēt un klausīties, kas man ienāca prātā. Ja nav izdevies tikt uz kāroto lekciju, uzreiz jāpieņem lēmums doties kur citur, jo laiks šajās piecās dienās kļūst par ļoti svarīgu detaļu. Tādēļ, vēl pirms nostāties rindā un cerēt uz iekļūšanu, ir vērts doties uz rindas sākumu un pajautāt puisim vai meitenei SXSW krekliņā, vai visiem rindā stāvošajiem telpā pietiks vietas.

Brauc ar divriteni

Ja dodies uz SXSW, ir vērts izīrēt vai aizņemties divriteni. Tas ir labākais, ātrākais un ērtākais pārvietošanās līdzeklis, jo lekcijas notiek lielākajās Ostinas viesnīcās, kuras atrodas vairākus kvartālus viena no otras. Divritenis ir daudz ātrāks par kājām un izdevīgāks par taksometriem, kuri visas piecas dienas ir pārkrauti ar cilvēkiem un noguruši no stāvēšanas satiksmē.