Kadrs no «Kino skapja» videorullīša. Autors — Pēteris Līdaka

No 31. maija Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzejā apmeklētājiem pieejama jauna digitāli interaktīva ekspozīcija par Latvijas kino vēsturi — «Kino skapis».

Ziņas Fold 27. maijs, 2013

«Kino skapis» ir pirmā šāda mēroga ekspozīcija par nacionālo kino. Tas koncentrētā un lakoniskā veidā sniedz visaptverošu informāciju par Latvijas kino vēsturi, turklāt samēro to ar pasaules kontekstu hronoloģiskā ziņā. Pie ekspozīcijas strādājusi izcila kinozinātnieku, kritiķu, mākslinieku un dizaineru grupa: kinokritiķes Dita Rietuma, Daira Āboliņa, Anita Uzulniece, kinozinātniece Inga Pērkone, kinožurnālistes Kristīne Matīsa, Ieva Viese, fotogrāfe Agnese Zeltiņa, digitālo dizainu veidojis «Dd studio» — Jānis Mitrēvics, Dāvids Mitrēvics, Reinis Dzudzilo, mūziku komponējis Jēkabs Nīmanis, ekspozīcijas scenogrāfiju veidojusi māksliniece Anna Heinrihsone. Izstādes digitālais risinājums jau paguvis tikt pie apbalvojuma starptautiskā multimediju mākslas festivālā Monreālā. Ekspozīcijā izmantoti arī īpaši radīti kinētiski objekti, kas stāsta par kino pirmsākumiem — optiskās kustības fenomenu, kā arī filmēšanas rekvizīti no Rīgas Kinostudijas krājumiem.

«Kino skapja» ideja sasaucas ar Dainu skapi kā krātuvi, kas glabā ne tikai apjomīgu dainu krājumu, bet arī tajās ietverto dzīvesziņu. Skapja ideju izmanto arī izstādes scenogrāfija: «Skapja durvis ar kokgrebumiem atver ieeju Citā telpā. Melnā krāsa ir ideāls fons stāstam, kuru veido atsevišķi izgaismoti un gaismu saturoši objekti un ekrāni. Izrevidēt svešu skapi ir bezatbildīgi vilinoši. Ko var glabāt padomju laika 70to gadu klasiskajā lakkoka sekcijā vai skapī ar spoguļdurvīm?» ekspozīcijas scenogrāfiju komentē māksliniece Anna Heinrihsone.

Ekspozīcijas saturu veidos sešas tēmas:

  • Latvijas un pasaules kino laika lineāls — būtiskākās norises Latvijas un pasaules kino no tā pirmsākumiem 19. gadsimta beigās līdz mūsdienām;
  • Latvijas nacionālās kinomākslas sākums — laiks no mēmā kino līdz skaņu filmām, pirmie «nacionālie grāvēji»;
  • Dokumentālais kino — par leģendāro Rīgas Kinostudijas kinodokumentālistu paaudzi;
  • Animācija — par filmu veidošanu un izcilākajiem animācijas filmu autoriem, studijām, filmām;
  • Kino tapšana padomju laikā, kino cenzūra – par kinoindustriju Padomju Savienības laikā;
  • Kino zvaigznes — latviešu izcilāko un skatītāju mīlētāko kinorežisoru un aktieru «zvaigznājs».

«Kino skapja» saturs būs pieejams latviešu un angļu valodā. Ekspozīcija apmeklētājiem atvērta no 31. maija LKA Rīgas Kino muzejā, Peitavas ielā 10/12, Vecrīgā (ieeja no Alksnāja ielas).
 

Video autors — Pēteris Līdaka