Attēls — Kārlis Vītols

Oktobrī pirmizrādi piedzīvojušās animācijas īsfilmas «Gulbju jaunava» autors Kārlis Vītols vakar saņēma Lielo Kristapu kā labākais animācijas mākslinieks. Animācijas filmu veidošanu viņš apguvis pašmācības ceļā un filmas veido kopš 1998. gada.

Ziņas Fold 16. novembris, 2020

Animācijas īsfilma «Gulbju jaunava» sākas skaistā vasaras dienā, kad trīs gulbji nolaižas meža ezerā, nomet savus baltos tērpus un pārvēršas jaunās meitenēs. Viņas slepus novēro kāds malkas cirtējs, kurš paņem jaunākās meitenes drēbes. Divas vecākās, iznākušas no ezera, saģērbjas un aizlido, bet jaunākajai jāpaliek uz zemes. Filma, kas veidota pēc latviešu pasaku meistara Kārļa Skalbes tāda paša nosaukuma pasakas motīviem, stāsta par jaunas sievietes izvēli starp savu brīvību un mīlošas mammas un sievas dzīvi.

 

Animācijas autorkino režisors un mākslinieks Kārlis Vītols ir deviņu gan Latvijā, gan starptautisku atzinību guvušu animācijas filmu autors. Kārlis ir visu savu filmu režisors, scenārists, mākslinieks, animators un montāžas režisors. Savās filmās viņš bieži eksperimentē ar kinovalodu un dažādām tehnikām, bieži izmanto atsauces uz mākslas un kultūras vēstures arhetipiem; filmas nereti ir Kārļa personālizstāžu sastāvdaļa. Kārlis Vītols izglītību ieguvis Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā un Latvijas Mākslas akadēmijā, grafikas un glezniecības nodaļā (maģistra grāds 2003. gadā). Kopš 2000. gada piedalās vizuālās mākslas grupu izstādēs, no 2003. līdz 2018. gadam viņam notikušas divpadsmit personālizstādes. Viņa darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Zuzānu kolekcijā.

 

Filma «Gulbju jaunava» tapusi studijā «Air Productions» ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Nacionālā Kino centra atbalstu. Scenārija autors, režisors, mākslinieks un montāžas režisors ir Kārlis Vītols, komponists — Jēkabs Nīmanis, producente — Līga Gaisa.

 

Filmas pirmizrāde notika Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā, savukārt tiešsaistē to var noskatīties platformā «Shortcut», «Helio iTV» un LMT Viedtelevīzijā.