Jekaterina Stakle — «Iesakņotāji»

Projekts «Iesakņotāji» ir viens no pirmajiem sociālā dizaina vēstnešiem Latvijā. Jekaterina Stakle radījusi cilvēkmīlestības un dzīvesprieka pilnu metodi, kas pavērusi iespējas sociālās aprūpes centru iemītniekiem pavadīt aktīvas un cieņpilnas vecumdienas, bet sākumskolu skolēniem — iemācīties ko interesantu un noderīgu.

Ziņas Fold 18. jūnijs, 2013

Vecumdienas un bērnību vieno vairāki sadzīviski aspekti — gan senioriem, gan bērniem ir daudz brīva laika; viņu apģērbu, ēdienu un dienas režīmu bieži vien izvēlas kāds cits. Senioriem piemīt zināšanas un prasmes, ko varētu aizraujošā veidā nodot bērniem, ja vien viņiem rastos iespēja satikties. Jekaterinas Stakles izveidotā sociālā dizaina metode saved kopā paaudzes un piešķir vairāk prieka un satura ikdienai.

«Iesakņotāji» ir dārzkopības darbnīcu cikls, kura pamatā ir valsts sociālo aprūpes centru iemītnieku un sākumskolu skolēnu sadarbība, mācīšanās, radīšana un draudzēšanās. Projekts aktualizē jautājumu par aktīvām un cieņpilnām vecumdienām, tajā skaitā aprūpes centros, kam sabiedrībā piešķirta nabadzības un nolemtības stigma. «Iesakņotāji» pierāda, ka būtiskas izmaiņas iespējams iekustināt bez nozīmīgiem finanšu ieguldījumiem. Projekta aktualitāte arvien pieaug, ņemot vērā to, ka sabiedrība visā Eiropā, ieskaitot Latviju, strauji noveco. Tas ietekmē darbaspēka struktūru, apkārtējo vidi, pakalpojumu formas un starppaaudžu komunikāciju. «Iesakņotāju» metode veicina savstarpējo toleranci, palīdz pārmantot prasmes un zināšanas, attīstīta dārzkopības un apkārtējās vides veidošanas un saudzēšanas iemaņas.

Tā kā sociālo aprūpes centru iemītniekiem pieejami pavisam nelieli personīgie līdzekļi — 4 līdz 10 lati mēnesī — dārzkopības projektā izmantoti tikai ļoti lēti vai par brīvu pieejami materiāli. Mobilās dobes sanaglotas no būvniecības materiālu paletēm, bet puķpodi, lāpstiņas un lejkannas izgriezti no plastmasas pudelēm. Stādu spirgti zaļās lapas padara pievilcīgu jebkuru ietvaru, taču «Iesakņotāju» projektā izskats nav izšķirošs — mērķis ir pats dārzkopības process, kas piepilda senioru ikdienu un ļauj nodot zināšanas jaunākajai paaudzei.

Projektu «Iesakņotāji» Jekaterina izstrādājusi kopīgi ar Rīgas Stradiņa universitātes Sociālās antropoloģijas maģistranti Annu Žabicku, kas studiju ietvaros pēta sociālās aprūpes centros dzīvojošu cilvēku ikdienu, vidi un savstarpējās attiecības, izmantojot līdzdalīgo novērojumu un padziļinātas intervijas.

Projekts «Iesakņotāji» ieguvis arī nodibinājuma «Rīga 2014» atbalstu un iekļauts Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas tematiskajā līnijā «Izdzīvošanas komplekts». Projekta pilotprojekts tiek īstenots 2013. gadā, piedaloties Valsts sociālās aprūpes centra «Rīga» filiāles «Ezerkrasti» senioriem un Rīgas 6. vidusskolas 2. un 3. klašu skolēniem. Tas ietver stādīšanas darbnīcas skolā un dārza izveidi «Ezerkrastos», kur stādu audzēšanas kastes tiktu pielāgotas sirmgalvju vajadzībām un vietas specifikai, izvēloties piemērotu dobju augstumu, pārvietošanas iespējas un piekļuvi tām. 2014. gadā plānotas nodarbības, kurās tiks audzēti stādi un veidoti izstāžu materiāli «Rīga 2014» informatīvajai telpai Esplanādē, kā arī augu stādīšana Rīgas apkaimēs, iesaistot vietējos iedzīvotājus. Esplanādē tiks izveidota «zaļā telpa», kurā sabiedrībai apmainīties zināšanām un viedokļiem par starppaaudžu sadarbību un kopīgām interesēm, aktīvu vecumdienu iespējām Latvijā, mazdārziņu kultūras saglabāšanu, pilsētas perifērijas apgūšanu, senioriem piemērotas pilsētvides izveides iespējām un urbāno dārzkopību.

«Iesakņotāji» ir kas vairāk par teorētisku pētījumu — Jekaterina un Anna īstenojušas jau sešas dārzkopības darbnīcas, bet «Ezerkrastu» pensionāri uzmanīgi seko līdzi stādu augšanai un sacenšas par laistīšanas pienākumiem. Šovasar gaidāms arī pirmā cikla noslēgums — ražas novākšana un svētki. «Iesakņotāji» iedvesmojuši veselu kustību — dobes pieprasa un jau veido seniori arī citos pansionātos Latvijā. «Iesakņotāju» gaitām var sekot līdzi projekta mājaslapā, kā arī Facebook kontā. Jekaterinas Stakles maģistra darba vadītāja ir Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore Barbara Ābele.