Arhitektūra — «Noonsoon», vizualizācija — «PhayaWorks», Augusts Galiņš

Kamēr Cēsu atbalsta centrs «Pērle» cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem nupat saņēmis augstāko apbalvojumu arhitektūrā, biedrība «Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi» vēl tikai cīnās par grupu mājas izveidi Rīgā jauniešiem ar smagiem attīstības traucējumiem. Liels solis šīs idejas īstenošanas virzienā ir arhitektu biroja «Noonsoon» veidotais grupu mājas projekts, kas šobrīd ir saskaņošanas procesā.

Ziņas Fold 14. novembris, 2022

Grupu mājas idejas ierosinātājs ir biedrība «Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi», kuras mērķis ir nodrošināt iespēju cilvēkiem ar smagiem attīstības traucējumiem dzīvot pilnvērtīgu dzīvi sabiedrībā. Lai arī līdz šim ēkas būvniecībai ne valsts, ne pašvaldība finansējumu nav piešķīrušas, biedrība par saziedotiem līdzekļiem ir iegādājusies zemes gabalu Rīgā, Vībotņu ielā, kur «Noonsoon» arhitekti sadarbībā ar būvinženieriem kā labdarības projektu bez maksas ir uzprojektējuši grupu māju.

 

«Darbu pie projekta es uzsāku 2019. gada pavasarī, kad mani uzrunāja vizualizēt grupu mājas koncepciju, lai to prezentētu Labklājības ministrijai, Rīgas domei un citām institūcijām finansējuma saņemšanai. Tobrīd studēju ASV un novērtēju, ka tur gandrīz ikviens cilvēks papildus saviem ikdienas darbiem velta laiku kopējam sabiedrības labumam — strādājot brīvprātīgi, piemēram, zupas virtuvēs vai trenējot bērnus futbolā, vai ziedojot naudu. Tas ir sabiedrības brieduma un labklājības rādītājs, kuram, es ļoti ceru, Latvija arī tuvojas. Šis ir unikāls projekts gan no labdarības aspekta, gan arī funkcionālā ziņā,» komentē «Noonsoon» dibinātāja un vadītāja Liena Šiliņa.

 

Grupu mājas mērķis ir izveidot dzīvesvietu sešpadsmit jauniem cilvēkiem ar smagiem attīstības traucējumiem. Taču grupu māja ir ne tikai dzīvesvieta, bet arī attīstošs un rehabilitējošs pakalpojums, kas izmantos dažādās ikdienas aktivitātēs integrētas terapeitiskas metodes, kā arī piedāvās īsās atelpas pakalpojumu. Viens no grupu mājas arhitektūras būtiskākajiem aspektiem ir nodrošināt klientiem tik ļoti nepieciešamo māju sajūtu un privāto telpu, tajā pašā laikā radīt vidi, kas rosina klientus darboties individuāli drošā vidē un dod iespēju komunikācijai un sadarbībai starp mājas iedzīvotājiem.

Ņemot vērā ēkas programmu, projektā izvirzīti vairāki pamatprincipi, kas definē ēkas arhitektoniskos risinājumus. Lai nodrošinātu iespēju pilnīgi visiem tās iedzīvotājiem un darbiniekiem sasniegt visas telpas, neizmantojot liftu vai kāpnes, ēka plānota vienstāvīga. Īpaša uzmanība pievērsta ēkas mērogam un māju sajūtas radīšanai, nodrošinot privātas telpas un pagalmus mājas iemītniekiem. Interjers plānots viegli uztverams — bez pagriezieniem, asiem stūriem, izvairoties no šauriem, gariem, bezpersoniskiem gaiteņiem un paredzot platas durvju ailas. Iekštelpu apdare plānota bez vizuāliem kairinājumiem. Īpaši pievērsta uzmanība gan telpu, gan ārtelpu pārskatāmībai, nodrošinot gan vieglu orientēšanos klientiem, gan pārskatāmību darbiniekiem. Ēkā izmantoti videi draudzīgi, atjaunojami materiāli ar zemu gaistošo organisko savienojumu saturu, radot veselīgu mikroklimatu ēkas iekštelpās. Izmantotie risinājumi paredz zemas ekspluatācijas izmaksas — aprēķinātais enerģijas patēriņš apkurei atbilst gandrīz nulles enerģijas ēkas standartam.

 

Grupu māju veido seši apjomi — pieci dzīvokļu bloki, kā arī viens koplietošanas un darbinieku telpu apjoms. Atsevišķos apjomus apvieno mājas kodols — plašs vestibils, kas piemērots dažādām aktivitātēm. Ikvienam no mājas iedzīvotajiem ir pieejama plaša telpu daudzveidība — no privātām istabiņām un zonām individuālām nodarbēm ārpus tām līdz pat plašai kopīgai aktivitāšu telpai visiem mājas iedzīvotājiem. Katram no ēkas iemītniekiem paredzēta sava privātā terase, savukārt katram dzīvokļa blokam — viena kopīga ārtelpa. Fasādēm izraudzīta taustei patīkama un dabīga koka apdare.

 

«Noonsoon» projektētā grupu māja neatkarīgai dzīvei ir pārdomāta, humāna vide, kas līdz mazākajai detaļai piemērota vienai no sabiedrības neaizsargātākajām grupām — jauniešiem ar smagiem attīstības traucējumiem. Lai atbalstītu projektu, tam iespējams ziedot vai arī iegādāties jauniešu gatavotas sveces kampaņā «Miljons sveču grupu mājai».

 

Projekta arhitektūras autori ir «Noonsoon»: Liena Šiliņa, Laura Auce, Lauma Auziņa, Dārta Janeviča–Dambe un Inese Rudzāte.