No cikla «Humanus», 1978

Šodien, 5. decembrī plkst. 17.00 atklāj Vilhelma Mihailovska personālizstādi «Gaismas zīmējumi» Latvijas Fotogrāfijas muzejā. Izstādē, kas būs apskatāma līdz 26. janvārim, iekļauti portreti, kas uzņemti kopš 1975. gada, kā arī darbi no cikla «Humanus» (1969–1982).

Ziņas Andris Kuprišs 5. decembris, 2013

Pagājušajā gadā Arnis Balčus interesantā bloga ierakstā atgādināja par polemiku 1983. gada «Padomju Jaunatnē» saistībā ar Mihailovska fotogrāfiju albumu «Atklāsme». Balčus raksta, ka «Gunārs Janaitis uzrakstīja visai šerpu recenziju par izdevumu, Mihailovskim pārmetot pārspīlētu poētismu, paviršu retušu un neveiklu montāžu. Būtībā Janaitis Mihailovska bildēs kritizēja to pašu, ko varētu pārmest salonfotogrāfijas tradīciju kopējiem mūsdienās — patētisku garīgumu un uzmācīgu fotošopēšanu.»

Ir pagājis vairāk nekā trīsdesmit gadu, Latvijas Fotogrāfijas muzeja izstādes rīkotāji min neskaitāmus Mihailovska sasniegumus un fotoalbumu tirāžas, bet Mihailovska patoss un melodramatisms, vismaz fotogrāfijās no «Humanus» un citām sērijām, kas lielā skaitā ir pieejamas tiešsaistē, nekur nav pazudis, lai arī ieguvis laika distanci. Tāpēc vien šī izstāde nebūtu īpaši vērtīga, ja nu vienīgi kā vēsturisks atskats uz tā saucamo Latvijas fotomākslas tradīciju. Tomēr tas, kas šo izstādi padara apmeklēšanas vērtu, ir Mihailovska portreti, kas vairākos gadījumos prasa īpašu uzmanību. Ievērojamu cilvēku tuvplāni ir grafiski spilgti un askētiski vienlaikus, tāpēc ir grūti noteikt to vecumu un «vēsturisko kontekstu», un tas, iespējams, arī padara šīs fotogrāfijas interesantas.

Izstāde «Gaismas zīmējumi» no 2013. gada 6. decembra līdz 2014. gada 26. janvārim Latvijas Fotogrāfijas muzejā, Mārstaļu ielā 8, Rīgā. Plašāk par Vilhelma Mihailovska darba pieredzi un apbalvojumiem Fotomuzeja mājaslapā.