Agneses Narņickas konkursa tērps. Foto — «The Stimuleye»

Paziņoti 29. Starptautiskā Jēras modes un fotogrāfijas festivāla finālisti, to vidū arī latviešu dizainere Agnese Narņicka, kura savu kolekciju nodos prominentas žūrijas vērtējumam no 25.–28. aprīlim Francijas dienvidu pilsētā Jērā.

Ziņas Fold 5. februāris, 2014

Jau 29 gadus Jēras modes un fotogrāfijas festivāls izceļ starptautiskas žūrijas atlasītus 10 jaunos modes dizainerus un 10 fotogrāfus. Festivāla laikā jaunajiem māksliniekiem tiek piedāvātas profesionālas izaugsmes iespējas, nodrošinot tos ar materiālo un tehnisko atbalstu, nākotnē iespējami ienesīgiem kontaktiem un intensīvu mediju uzmanību.

Šī gada festivāla finālā iekļuvusi arī Agnese Narņicka ar kolekcijas «Repair» vīriešu apģērbu modeļiem. Līdz ar Agnesi finālam atlasīto 10 kandidātu vidū ir jaunie modes talanti no 8 pasaules valstīm: Jūlija Jefimčuka (Yulia Yefimtchuk) no Ukrainas, Liselore Frovaina (Liselore Frowijn) un Anne Kluitenāra (Anne Kluytenaar) no Nīderlandes, Luī–Gabriels Nušī (Louis-Gabriel Nouchi) un Koralī Marābela (Coralie Marabelle) no Francijas, Marita Ilisona (Marit Ilison) no Igaunijas, Kenta Macušije (Kenta Matsushige) no Japānas, Rošī Porkara (Roshi Porkar) no Austrijas un Pablo Anrārs (Pablo Henrard) no Beļģijas.

Agnese atzīst, ka gatavošanās konkursam bijusi visai saspringta: «Paralēli aktuāli bija arī citi projekti, tomēr portfolio tapa vieglāk un raitāk kā jebkad. Pieteikumam bija jāsūta gan viens gatavs tērpa komplekts, gan arī tā fotogrāfijas no dažādiem rakursiem. Pieteikumā ietilpa arī visas kolekcijas skices un tehniskie zīmējumi katram apģērba izstrādājumam un iedvesmas avotu apkopojums. Svarīga bija arī tekstuālā daļa, aprakstot kolekcijas konceptu, motivāciju piedalīties, iecerētos modeļu tipāžus skatei, grimu, mūziku un scenogrāfiju. Portfolio bija jāpapildina arī ar iepriekšējo darbu vizualizāciju.»

Festivāla finālistus atlasījuši ievērojami pasaules modes industrijas pārstāvji — festivāla radošā direktore Maida Gregorī–Bunā (Maida Gregory–Boina), žūrijas vadītāji un modes nama «Kenzo» radošie direktori Karola Lima (Carol Lim) un Humberto Leons (Humberto Leon), žurnāla «VMan» modes redaktors Džejs Masakrets (Jay Massacret), žurnāla «InStyle America» modes ziņu direktors Ēriks Vilsons (Eric Wilson), šovrūma «Opening Ceremony» galvenā iepircēja Kerola Songa (Carol Song) un aktrise Kloī Sevinjī  (Chloé Sevigny).

Nokļūšana festivāla finālā nozīmē jaunus uzdevumus: «Šobrīd man aktuāli ir pilnveidot kolekciju, kā arī radīt vienu īpašu sieviešu apģērbu komlektu «Chloé» zīmola balvai. To veido katrs finālists, respektējot «Chloé» tradīcijas un reizē prezentējot savu individuālo rokrakstu un konkursa kolekcijas konceptu. Februāra vidū visi finālisti dodas uz Parīzes audumu izstādi «Première Vision», kur visiem būs iespēja tikt pie nepieciešamajiem audumiem kolekcijas pilnveidošanai un «Chloé» tērpa realizēšanai,» stāsta Agnese.

29. Starptautiskais Jēras modes un fotogrāfijas festivāls norisināsies 20. gs. 20. gados modernisma stilā celtajā «Villa Noailles» no 25.–28. aprīlim, bet izstādes būs skatāmas līdz 25. maijam un ir brīvi pieejamas apmeklētājiem.